Пием средно по 11,4 литра алкохол на година

Животът

13-05-2014, 14:46

Снимка:

n/a

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Българинът набляга на спиртните напитки и бирата, по-рядко си сипва вино

Българите пият по 11,4 литра алкохол средно годишно, сочат последните данни на Световна здравна организация, цитирани от Dnes.bg. Изследването засяга хората над 15 години и обхваща 194 държави в света. Българският мъж изпива по 17,9 литра за година, а жените - по 5,3 литра.

Дялът на твърдия алкохол у нас е най-висок, като той представлява 44% от цялата консумация. На второ място се нарежда бирата с 39%, а на трето - виното със 17%. От сравнителния анализ става ясно, че консумацията на бирата в последните 10 години бележи сериозен ръст и настига тази на спиртни напитки.

Прави впечатление, че общата консумация на алкохол у нас се повишава. От около 7 литра годишно през 2000 г., тя е нараснала с около 3 литра до 2010 г.

Смъртните случаи, предизвикани от консумацията на алкохол, най-често се дължат на цироза. На второ място са пътните инциденти с фатален изход.

Според проучването Русия и съседните й европейски държави, както и Румъния и Унгария, са най-големите консуматори на алкохол в света. Сред първенците са и Португалия, Гренада и Андора с над 12,5 литра на човек годишно.

Представените резултати от изследването на Световната здравна организация обхващат периода 2010-2012 г., като първоначално е проследена годишната консумация на алкохол, а впоследствие и смъртните случаи в следствие употребата му. В изследването си от СЗО са взели предвид най-честото количество алкохол, което се консумира, честотата на пиене и напиване.

Средната консумация на твърд алкохол в световен мащаб е 6,2 литра на човек на възраст над 15 години. Това се равнява на 13,5 милилитра дневно. 24,8% от консумираните спиртни напитки са домашно произведени.

През 2012 г. 5,9% от смъртните случаи в световен план се дължат на употребата на алкохол. По-голям е дялът на мъжете, загубили живота си заради пиенето, отколкото този при жените. Тези 5,9% се равняват на 3,3 млн. души.

От резултатите в изследването става ясно, че в Европа консумацията на алкохол е по-висока от тази в Северна Америка. Въпреки това проблемът с алкохола е най-сериозен в Русия, където по данни на СЗО расте смъртността сред младите именно заради проблема с чашката. Фатални се оказват както чернодробните проблеми, като алкохолен хепатит, фиброза и цироза, така и конфликти с фатален край сред консумация на алкохол като катастрофи и побоища. Сходни с руския проблем имат най-вече в Беларус и Украйна.