Брюксел иска нова проверка за магистрала "Тракия"

Парите

13-05-2014, 14:37

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Машина тества новоизградения участък, движението е ограничено до 90 км/час

По настояване на Брюксел агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) започна повторна проверка за качеството на пуснатия миналото лято в експлоатация участък на магистрала "Тракия" от Стара Загора до Карнобат, съобщи Mediapool, цитирайки източници в АПИ.

Причината е, че след идването си на власт правителството на Пламен Орешарски обяви, че магистралите са строени калпаво и едва ли не са пред разпад. Такава мрачна картина беше очертана дори за втория мост над Дунав, но под риска да бъдат загубени парите скоро след това дадоха заден и се отметнаха от думите си.

В началото на годината беше последния транш по плащането към фирмите изпълнители на магистрала "Тракия" от близо 41 млн. лв. България е поискала възстановяване на разходите и е отчела проекта като успешно приключен пред Европейската комисия. Това е причината сега Брюксел да направи финален одит на проекта.

Проверката

Така от днес до 16 май в участъка от Стара Загора до Карнобат специална машина ще извършва тестови изследвания на носимоспособността на пътната конструкция, съобщи АПИ. Според съобщението "обичайна практика е след въвеждането в експлоатация на новопостроени пътни участъци, с финансиране от европейските фондове, да се правят подобни проучвания".

Тестовете ще се извършват между 8 и 17 часа и ще бъдат по цялата дължина на обекта в двете посоки на движение.

Дефлектографът ще се движи със средна скорост от 30 км/ч. На всеки 286 м ще спира за около 2 минути за отчет. Широчината на машината е една пътна лента, като ще се движи по дясната активна лента. Проби ще бъдат взети и чрез специална мобилна сонда.

Ограничение на движението

В зависимост от местоположението на машината върху пътното платно и интензивността на движението по автомагистралата ще се въвежда временна организация на движението с намаляване на броя на пътните ленти, съобщават от АПИ. Допустимата максимална скорост на движение в района на проучването се ограничава на 90 км/ч. Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите, пътуващи от Стара Загора към Карнобат и обратно, да карат внимателно и да спазват въведената временна организация на движението.

Няма проблеми с новия участък

Компаниите, строили пътния участък, твърдят, че няма проблеми с новоизграденото трасе и то е на необходимото качество. Фирмите припомниха, че пътната агенция ги кара да преасфалтират отново вече изградени участъци, за да е гарантирано качеството.

Отделно такъв тест на магистралата вече е бил правен след пускането й в експлоатация през миналата година и не е имало отклонения, твърдят изпълнителите. Те не очакват и сега да бъдат открити някакви нарушения.

Към момента не е имало оплаквания от пътуващи по магистралата от качеството на настилката. Единствената забележка беше липсата на тоалетни, което принуди пътната агенция да сложи мобилни, но те пък станаха обект на кражби.