Поне 20 желания, за да влезеш в гимназия

Животът

13-05-2014, 09:07

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Ако изброиш само 3 желания, има риск да не те класират и с хубава оценка

Иде голямото изпитване - само след седмица учениците от VII и ХII клас ще се явят на решаващото национално външно оценяване. При малките това определя влизането в гимназия. При големите матурата е значителна част от оценката в дипломата им. Изпитът по български език и за двата класа е на 21 май. На 23 седмокласниците държат изпит по математика, а големите - втора матура върху предмет по избор, пише "Стандарт"

Матурата тази година ще тече при засилени мерки за сигурност. Освен специалния инструктаж на квесторите и предаването на мобилните телефони, директорите ще изключват и безжичния интернет в класните стаи. Много от школата пък специално избират за изпита такива кабинети, в които нетът няма покритие, но пък има видеокамери. Те ще работят през цялото време на изпита. Така е например в 134 СОУ, по-известно като "Еврейското". На входа на училищата пък директори и квестори ще сравняват ЕГН-то в служебната бележка и личната карта на учениците - за да не би някой да се изкуши и да изпрати отличник от друг випуск, вместо сам да се яви на теста.

Затова, вместо да опитвате хитринки за залъгване на квестора, добре е да отделите време за припомняне на най-важното от изучавания материал. Специално за ХII клас съветът на експертите е ден или два предварително да потърсите училището, в което сте разпределени да държите изпит. По този начин ще може да съставите маршрута си и да прецените колко време ще ви е нужно, за да не закъснеете в деня на матурата. Седмокласниците държат теста в собствените си училища.

Друго много важно изискване е да носите в себе си служебните бележки, които са ви дали в школото - без тях няма да ви допуснат. Освен това трябва да ги пазите и след изпита, защото благодарение на номера си в тях можете да проверите резултата си. Абитуриентите трябва да носят черен, а седмокласниците - син химикал. Това е изрично изискване за тези изпити вече от няколко години.Тестът за ХII клас по български се състои от 40 въпроса, които са по формата на международното оценяване PISA. Това означава, че в тях има много питания с отворен отговор, който ще трябва да запишете сами. Те носят и най-много точки. 41-ви въпрос е интерпретативно съчинение или есе върху дадено произведение от изучаваните в училище. Максималният брой точки на теста и съчинението е 100. По-късно те се трансформират в оценки по шестобалната система.

За първи път тази година просветното министерство ще съобщи скалата, по която това става, още в деня на изпита. Досега се изчакваше да бъдат проверени работите и да се види какъв е средният резултат. Има намеци и за увеличаване на скалата, но е възможно и тя да бъде запазена същата като в последните две години. При нея тройка се пише за 23 точки въпреки че по света най-често за издържан се смята изпит с над 50 точки.В седми клас се решава тест и се пише преразказ върху неизучаван текст. Обикновено той е с дидактическа задача - учениците водят разказа от името на някой от героите или на неутрален разказвач.

Първият модул е равнозначен на националното външно оценяване - ако не искате да кандидатствате за гимназия, може да решите само него. Първият и вторият заедно дават точките за кандидатстване в профилирана или професионална гимназия. Това не означава, че ако не пишете преразказ, няма да бъдете класирани - просто резултатът ви ще бъде много нисък. Резултатите от изпита трябва да станат готови до 4 юни, след което учениците подават документи за класиране. Съветът на експертите е да подредите поне 20 желания, за да е сигурно, че ще бъдете приети. Дори ако резултатът ви е много висок, запишете поне три. В миналите години е имало случаи, при които дори ученици с много висока оценка остават без училище, защото зле са подредили желанията си.

Имайте предвид също, че тази година балът за най-желаните гимназии може да се вдигне и битката да бъде по-сериозна. Една от причините е, че випускът е малко по-голям. Другата, че някои от училищата в Топ 10 са намалили бройката - вместо 28 приемат по 26 гимназисти в паралелка. Класиранията са общо три. Ако сте доволен от резултата си още на първото, побързайте да се запишете - в противен случай продължавате за второ класиране. Ако и при него не сте доволни от училището, в което ви приемат, може да участвате в трето. В този случай обаче се отказвате от мястото си.