120 години от появата на първата футболна топка във Варна

Спорт

12-05-2014, 16:15

Снимка:

varna.utre.bg / АРХИВ

Автор:

Варна Утре

Всичко от Автора

Това историческo събитие за нашия град ще бъде отбелязано от новата книга "120 годни битки за футболна Варна"

На 14 май, сряда, се изпълват точно 120 години от появата на първата футболна топка в България т.е. във Варна. Събитието се случва в двора на Държавната мъжка гимназия „Фер­динанд I”, когато швейцарският учител по физическо възпитание Жорж дьо Режебюс провежда и първия футболен мач у нас. Това историческа събитие за нашия град ще бъде отбелязано и от новата книга „120 годни битки за футболна Варна” с автори Стефан Янев, Димчо Димитров и Иван Кабаджаков. Представянето й ще бъде на 11 часа на същата дата 14 май и в двора на същата Държавна мъжка гимназия „Фер­динанд I”, днес – Галерията.

Упътващо резюме

* През 2014 г. ще отбележим знаменит юбилей – 120 години български футбол. На 14 май 1894 г. швейцарският учител по физиче­ско възпитание Жорж дьо Режебюс организира в двора на варненската Държавна мъжка гимназия „Фердинанд I” игра с непознат предмет – футболна топка.

* Битката за превъзходство във футболна Варна, неосъзнато може би, започва с първото дерби край морето: през 1909 г. "Спортист" надделява над "Атлас" с 1:0 и победеният клуб от Гръцката махала се разтурва...

* "Спортист" 1909 г. е вторият клуб в България, ражда се месец-два след софийския „ФК 13”. През 1914 г. се обединява с „Гала­та” по идея на своя председател Стефан Тончев. Новият отбор приема името „Река Тича“. Защо днешният „Черно море” се обяви за наследник на„Тича”, а не на „Спортист”? Ще ви предложим нашия отговор, който променя историята на варненския футбол.

* Битката за първенство и при­знания се води не само във Варна. И нe е прекъсвала до днес: "Славия" продължава да се кичи с шампионската титла на "Владислав" от 1926 г.! Ще документираме истината.

* Дербитата "Черно море" – "Спартак" в "А" група са 61, а меж­ду всички варненски отбори – близо 1000. Ще ви припомним и тях.

* Защо "Черно море" и "Спартак" не повториха успехите на своите предшественици от 30-те години на миналия век? Отговорът ще намерите в откровенията на десетки ръководители на града –държавни, партийни и военни, те за първи път разказват за начина, по който е управляван варненски­ят футбол вече 120 години.

* "Люлката на футбола" у нас все по-тревожно скърца. Защо и докога?

Затова отново прелистваме и се вглеждаме по-дълбоко и с максимална отговорност в богатата история на футболна Варна. Тя не заслужава нашето пренебрежение.