Кметът се ядоса: смени работниците на Главната

Мисия Варна

12-05-2014, 15:27

Автор:

rpenkova

Всичко от Автора

Всички ремонти - без бул. "Трети март", приключват до 21 май

Работниците, които бяха ангажирани с ремонта на пешеходната зона на бул. "Княз Борис I", са сменени в края на миналата седмица, научи varna.utre.bg. Забавянето при поставянето на новата настилка и лошото й качество на места около Дупката станали причина кметът Иван Портних да поиска светкавични мерки от избрания чрез конкурс по Закона за обществените поръчки изпълнител. Нови 70 работници с опит в полагането на улични настилки започват работа на обекта, който трябва да бъде готов до 21 май. В същото време тук продължават и довършителните работи на Енерго-про, които трябваше да приключат преди месец. Енергоразпределителното дружество трябваше да помени всичките си подземни кабели, за да не бъде разкопавана новата настилка заради аварии. Процедура за избор на изпълнител забави началото на ремонта до средата на март, а проточването на работата на елтехниците пречи на монтирането на новите павета.

„Искам да кажа на варненци, че не само аз, но моите деца и внуци също ще се разхождат по тази пешеходна зона и няма да се прави никакъв компромис с качеството. Ако трябва ще пренареждат всичко на есен, докато пешеходната зона не придобие нужния вид. Взели сме всякакви коригиращи мерки, като от днес на обекта са други работници, тъй като капацитетът на предишните не беше достатъчен. Ще бъдат направени корекции в организацията на работата, а изпълнителят ще претърпи санкции“, потвърди днес кметът.

Като крайно неуместен определи той коментара на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Бранимир Ботев, който ден след предприетите мерки по ремонта на Главната смъмри местната власт във Варна заради разкопания център на морската столица.

"Излезте и си вижте улиците, няма втора възможност за първо впечатление и жените това добре го знаят и искат да изглеждат добре на първа среща", каза Ботев. "Не може зам-говарящ за туризма да прави отрицателна реклама на морската столица. Още повече, че той е изключително добре запознат със сроковете и процедурите, свързани с проектите по европейски програми", възмути се кметът.

Днес той започна ремонт на всички тротоари около Руското училище, разбити от прорастнали дървета и паркирали в "градинките" на ул. "Братя Миладинови" коли. „Ремонтът е  очевидно много належащ – не може децата всеки ден да минават през тази разбита зона, не може пред българско училище да има такъв пейзаж! Затова в максимално кратки срокове ще ремонтираме тротоарите за осигуряване на безопасността на учениците“, каза кметът.  За целта 450 кв. м. тротоарна настилка в района на ул. „Проф. Державин“ – между ул.- „Раковски“ и ул. „Братя Миладинови“, ще бъде подменена, ще бъдат поставени 28 метра нови предпазни парапети, 145 метра бордюри.

 

Активно върви ремонтът на бившата Ученическа поликлиника, където ще бъде открита подготвителна група към Руското училище. Кметът пък обяви актуална информация, свързана с приема в забавачките. „Към момента извън детските градини ще останат 199 деца, родени през 2011 г., които са кандидатствали за място. Работим активно по увеличаване на базата – до дни ще бъдат открити новите пристройки на ОДЗ „Иглика“ във Виница и ОДЗ „Детски свят“ във Владиславово. Така – чрез оптимизация и строежи Варна успява да се справи с един сериозен проблем – дефицитът на места в детските градини“, каза Иван Портних.

 

Всички ремонти на булеварди, улици и тротоари във Варна ще приключат до 21 май, увери днес кметът. До края на юни единствено е срокът за довършване на започналата реконструкция на бул. „Трети март“.