Проблемът с бездомните кучета - национален, не регионален

Животът

12-05-2014, 14:44

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Страници и групи за мъчително изтребване на животни се развиват необезпокоявано във фейсбук

Страници и групи за мъчително изтребване на уличните кучета из страната се развиват необезпокоявано във фейсбук. Разпространяват снимки на убити по жесток начин бездомни кучета в цяла България.

Въпреки че някои хора стоят зад кървавите снимки със собствените си фейсбук профили (други предвидливо не са сложили почти никаква лична информация), не може да бъде доказано дали те наистина са убийците на кучетата, или не.
Освен това групите организират хайки за отравяне и ликвидиране по друг начин на бездомни и домашни кучета по дворовете на много столични квартали. В седмиците преди Коледа, а и след това, в кварталите Павлово, Овча купел и Княжево имаше редица случаи на отровени любимци.
Тази конфронтация винаги я е имало, но чрез фейсбук се развива по-лесно, коментира пред bTV Елица Енева – журналист и природозащитник. Според закона бездомните кучета трябва да се хванат, кастрират и да се върнат на терен, ако няма места в приютите, обясни ексдепутатът от НДСВ и общински съветник Любка Качакова. По думите й този подход дава резултати, но проблемът трябва да бъде решен на национално ниво.

"Защо не се прави нищо, за да се регламентира развъдната дейност и търговията с животни? Дори да направим приюти за всички бездомни кучета, винаги ще ги има на улицата, докато всеки може да развъжда вкъщи", заяви Качакова. Според нея не кучетата са виновни, а хората.Елица Енева припомни, че в Перник за няколко години след 2002-а са избити стотици кучета и проблемът не е решен. Практика е да се реагира на конкретен сигнал, а не да се ограничава популацията."Няма община, която има капацитет да се справи с този проблем. Това, което се случва, граничи с експеримент", смята Качакова. Енева също отбеляза, че е грешка, че общините сами трябва да се справят. И двете дами се обединиха около тезата, че проблемът с бездомните кучета трябва да бъде решен с национална стратегия.