Берлин с тревоги за силното руско влияние в България

Вътрешни доклади във федералното правителство показали връзките между Русия и българското правителство

Берлин е притеснен от нарастващото влияние на Русия върху българското правителство. Това пише списание "Шпигел", като се позовава на вътрешни доклади във федералното правителство, предаде Vesti.bg.

В тях се предупреждава, че Русия превръща България в територия, която да послужи като отправна точка за по-нататъшни военни действия. Една трета от икономическото производство, пряко или непряко, ще се контролира от Москва, посочват данни от разузнаването, цитирани от списанието.

Управляващата коалиция се смята за верен помощник на Москва. В партиите, съставящи правителството, има стари кадри на комунистическата партия, разузнаването и много богати български олигарси, които правят изгоден бизнес с фаворитите на Владимир Путин, пише още в докладите.

Връзките между Москва и София са толкова тесни, че Кремъл оказва пряко влияние върху законодателството на балканската държава, посочва "Шпигел" и припомня изнесените от Реформаторския блок документи за поверителни писма от руския енергиен гигант 'Газпром" до Министерството на икономиката в София.

От тях се разбира, че руската държавна компания е продиктувала законовите формулировки, свързани с изграждането на газопровода "Южен поток”.

Въпреки опасенията за нарастващото руското влияние върху София водещият кандидат на Партията на европейските социалисти Мартин Шулц посети предизборно мероприятие на управляващите социалисти в София. В началото на следващата седмица бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер ще отпътува към България.