Хаос в гласуването за независимост на Донецк и Луганск

Украйна нарече референдума криминален фарс, организиран от Русия

Кореспонденти на западни медии съобщават за хаос при гласуването в референдума за отделянето на Донецка народна република, пише Нова ТВ. На много места не е имало въобще избирателни списъци, а на други липсвали кабините за гласуване. Появи се информация, че в Славянск мъже с камуфлажни униформи и маски на лицата гласували заедно с възрастни хора. Местни жители разказват, че всеки може да даде гласа си в която избирателна секция пожелае, дори и няколко пъти.

В Мариупол - град с население половин милион, имало само няколко отворени секции. Във Фейсбук се е появило съобщение за процедурата по референдума. "Даваш си паспорта, вземат ти данните, дават ти бюлетина, поставяш отметката. Пред теб има две урни, в едната пускаш гласа си, ако си гласувал за Донецка народна република, а във втората - ако гласуваш за единна Украйна. Толкова за тайната на гласуването".

Проруските сепаратисти обявиха, че 90 процента от гласовете са в подкрепа на отделянето на региона.

Украйна нарече референдума криминален фарс, организиран от Русия. Донецки сепаратистки лидер пък обяви, че след като окончателните резултати бъдат съобщени официално, всички украински военни в региона ще бъдат смятани за окупационна армия.