Изтриват дългове до 1 януари 2009-та, новите - мисия невъзможна

Всеки пети подал заявление до НАП, получава отказ

"Mисия невъзможна" e новите дългове към хазната да бъдат погасени по давност, пише "Стандарт". Причините за това са новият ред за плащане на данъците и осигуровките (първо се погасява най-старото задължение от всеки вид), както и новият начин на работа на Националната агенция за приходи. За да бъде погасено едно задължение по давност, трябва да минат 5 години, в които от НАП не предприемат нищо за събирането му. А това вече няма как да стане, разказаха данъчни. Създаден е ред за предприемане на обезпечителни мерки или стартиране на принудително събиране на всеки един дълг. А така 5-годишният давностен срок се спира или прекратява. 100% от новите дългове към държавния бюджет са под контрол и погасяване по давност вече няма как да се случи, заявиха от приходната агенция.

Да бъдат заличени дълговете ви към държавната хазна от преди 1 януари 2009 г. може да си поискате от Националната агенция за приходи. С промени в Данъчноосигурителния процесуален кодекс срокът за отписване на стари публични задължения, за които е изтекла 5-годишната давност, беше удължен до края на настоящата 2014 г. Отписването на тези задължения става с подаване на писмено възражение пред НАП. Според ДОПК "публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение". Но с въвеждането на единната сметка за плащане на всички налози към държавния бюджет (която преди няколко месеца бе разделена на четири различни сметки) погасяването по давност не става автоматично, а е необходимо да се подаде възражение пред офиса на НАП по постоянен адрес за гражданите или по регистрация за фирмите.

От началото на март плащането на налозите към хазната става по четири различни сметки - за плащане на данъци, на осигуровки, на здравни вноски и на вноски за задължително допълнително пенсионно осигуряване. По отделна сметка се внасят сумите, които се събират принудително от НАП. В резултат гражданите и фирмите могат да избират дали да платят първо данъците или осигуровките си. За всеки от тези четири вида налози обаче важи правилото, че първо се погасява най-старото задължение. Така, ако имате неплатен данък върху доходите от 2012 г. и 2013 г. и сега преведете пари по сметката за данъчни задължения, първо ще бъде погасен по-старият дълг. Това правило все още не важи за задълженията, които са натрупани до 1 януари 2008 г. С промените в ДОПК се даде срок до края на настоящата 2014 г., в който хората могат да поискат от НАП да бъдат отписани тези стари задължения, за които е изтекъл давностният срок. Ако длъжниците не го направят, на 1 януари 2015 г. тези стари задължения ще бъдат включени в системата за погасяване първо на най-старото задължение. Така ако имате неплатен данък например от 2007 г. и не поискате от НАП да бъде отписан, при превод на пари през 2015 г. по сметката за плащане на данъчни задължения ще бъде погасен първо този дълг. По-интересен е случаят с дълговете от 1 януари 2008 г. до 1 януари 2009 г. За тях няма специален гратисен период, предвиден в ДОПК за отписване. Те вече се погасяват по правилото за най-стария дълг. Но за тях 5-годишният давностен срок е изтекъл. Затова, ако имате неплатен данък върху доходите от средата на 2008 г. и все още не сте си платили данъка за 2013 г. първо може да поискате отписване на старите задължения по давност. И чак след това да внесете данъка за доходите от 2013 г.

Близо 50 000 граждани и фирми вече поискаха старите им задължения да бъдат отписани. Всеки пети от тях обаче получава отказ от страна на НАП. Причината за това е, че всеки път когато от НАП предприемат мерки за събиране на едно задължение, давностният срок се спира или прекратява. Когато се предприемат обезпечителни мерки за събиране на дълга, давностният срок се спира. А когато се предприемат действия за принудително събиране, давностният срок се прекъсва и започва да тече нов 5-годишен срок. В резултат за много задължения от преди 2008 г. 5-годишният давностен срок още не е изтекъл. За тях важи 10-годишният давностен срок, с който се погасяват всички вземания независимо от спирането или прекъсването на давността освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено.

Заличават и глоби на КАТ

Най-често в НАП се подават възражения за заличаване на глоби на КАТ и данъци върху доходите на физическите лица. Причината за това е, че тези задължения са най-масови. Освен глоби на КАТ НАП събира принудително близо 60 вида санкции, които се налагат от различни държавни органи. Възражението за отписване на задължения се подава лично в офиса на НАП по постоянен адрес за гражданите и по регистрация на фирмите или по пощата. Преди да подадете възражението обаче, най-добре да проверите точно какви са задълженията ви към държавната хазна. Това може да стане и онлайн, като за целта първо трябва да вземете своя персонален идентификационен код, който се издава безплатно в офисите на НАП. С него през интернет имате достъп до своята данъчноосигурителнаи сметка и можете да следите всичките си задължения и направени плащания към държавната хазна. Тук не става въпрос за данъците за имоти и коли, както и за такса смет, тъй като те се събират от общините, а не от НАП. Експертите съветват десетина дни след като подадете възражение за отписване на налози по давност, отново да проверите през интернет какви са задълженията ви. Защото, ако са предприети действия за събиране на дълговете ви, 5-годишният давностен срок може да не е изтекъл и в резултат може да няма основание за отписването им.