"Роял Хелена" финишира трети в първия етап на Tall Ships (снимки)

Ветроходците спечелиха и приз за представянето си в Парада на екипажите в Новоросийск

Българският ветроход "Роял Хелена" се класира трети в клас А в първата гонка на Черноморската Тол Шипс Регата 2014. Капитан Христан Димитров получи приза на церемония в Новоросийск от председателя на регатата Робин Снук Хюргрьоне. Нашата баркентина успя да влезе в челната тройка на най-големите кораби след оспорвана надпревара в Черно море като се класира след гигантите "Надежда" и "Мир" от Русия. Резултатите са обявени в официалния сайт на организаторите от Международната морска тренинг-организация STI.

"Новоросийск е най-трудното място в Черно море, известно с непредсказуемите си ветрове. Човек винаги трябва да е готов за изненади на това място”, каза кап. Димитров. Опитният ветроходец и навигатор обаче успя да се справи с конкуренцията и заедно с практикантите от Морско училище и Морската гимназия да изведе кораба на стълбичката на победителите.

"Роял Хелена"спечели и още един приз в Новоросийск – специална награда от Совкомфлот за най-ефектно представяне на Парада на екипажите от клас А. Само през първия ден на регатата в руското пристанище – 9 май, над 100 000 посетители разгледаха корабите. Десетки хиляди се качиха на борда на "Роял Хелена”, която е посланик на каузата Варна – кандидат за Европейска столица на културата 2019 г. Това е второто му участие в регата на учебните ветроходи. През есента на 2013 г. българският екипаж постигна две втори места в гонките и трето място в генералното класиране на Средиземноморската Тол Шипс Регата.

Състезанието на ветроходите в Черно море  продължава с плаване до Сочи. Оттам ще бъде даден старта на втората гонка в състезанието до Констанца, Румъния.