Държавата поема бензина на учителите в отделечените места

Животът

11-05-2014, 15:41

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Това ще става само, ако няма организиран междуселищен превоз

Държавата ще възстановява разходи за бензин на учителите, но само на онези, които живеят и работят в различни населени места и пътуват със личните си коли. Това предвижда проект за наредба за възстановяване на част от транспортните разходи в училищата, пише бТВ.

Според проекта, до 85% от харчовете на учителите за бензин ще бъдат възстановени от бюджета. Режимът ще обхване повече от половината преподаватели. За целта финансовото министерство е заделило над 12 млн. лв. В момента бюджетът поема част от пътните разходи само на учителите, които пътуват с обществен транспорт срещу билети или абонаментна карта.

„Това са случаите, когато няма организиран междуселищен превоз. Вторият случай, в който могат да се ползват такива автомобили, е тогава, когато е организиран такъв превоз, но неговото разписание се разминава с разписанието на лицата, които ползват този превоз”, коментира държавният експерт от Министерството на образованието Камен Йорданов.

„Това, което притеснява Синдиката на българските учители, е, че тук има записи, които унижават българския учител”, коментира председателят на синдикалната организация Янка Такева.

Очаква се окончателният вариант на наредбата да бъде одобрен до края на месеца.