Тръбата на Златни пясъци готова за началото на сезона

Туризъм

11-05-2014, 11:30

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Курортът посреща туристите в по-чисти води

Дълбоководното заустване на водите от пречиствателната станция на Златни пясъци ще бъде официално открито на 13-ти май. "Наследихме проблемен проект, стартирал през ноември 2012 г. С много усилия успяхме да го завършим, затова курортът ще може да посрещне туристите с по-чисти морски води", заяви кметът на Варна Иван Портних.

Дълбоководното заустване е изградено от полиетиленови и стъклопластови тръби, с обща дължина от 2279,50 метра. Възложител на проекта е община Варна, а изпълнител – ЗЗД „Девня Трейд – Струма имоти”. Стойността на строежа е 8 151 123 лв. с ДДС. Финансирането е осигурено чрез договор за безлихвен заем от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Кметът припомни, че в момента върви активна работа и по проекта за реконструкция и модернизация на пречиствателната станция за отпадни води ПСОВ – Варна, втори етап, част от който е изграждането на тласкател и канализационна помпена станция "Акациите". Средствата, на обща стойност 34,4 млн. лв., са по Оперативна програма "Околна среда", а изпълнител е Обединение „Варна ПСОВ” ДЗЗД.

"С реализацията на тези проекти, станали възможни благодарение на осигурените европейски средства, водите по черноморското крайбрежие ще подобрят значително чистотата си – факт, който е изключително важен както за варненци, така и за туристите в града и курортите", коментира Иван Портних.