Започна референдумът в Донецка и Луганска област

Новините

11-05-2014, 08:49

Снимка:

ЕПА/БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По данни на ЦИК за референдума са напечатани около 3,2 милиона бюлетини на два езика - руски и украински

Гласуването на референдума за статута на Донецка и Луганска област в Източна Украйна започна в 8 часа местно време, предаде РИА Новости.

В украинските Донецка и Луганска област за в неделя е планирано провеждането на референдум за статута а регионите. И на двете места е зададен само по един въпрос – Подкрепяте ли акта за държавна самостоятелност на Донецка, съответно Луганска, народна република.

В сряда президентът на Русия Владимир Путин призова привържениците на федерализацията на Украйна да отложат гласуването, за да бъдат създадени необходимите условия за диалог с киевските власти. От своя страна председателят на ОССЕ Дидие Буркхалтер предложи „пътна карта” за периода до изборите в Украйна на 25 май.

Секретарят на СНСО на Украйна Андрей Парубий заяви, че специалната операция в югоизточните региони ще продължи, въпреки решението на регионите за провеждане на референдум.

По данни на ЦИК на Донецката народна република за референдума са напечатани около 3,2 милиона бюлетини на два езика - руски и украински, създадени са 55 териториални избирателни комисии и са установени над 2000 избирателни участъка.