Черен списък за менте вносители на зарзават

Новините

10-05-2014, 06:32

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Специална работна група ще следи за нередности до 30 юни

Рисковите вносители на зарзават, които системно нарушават родното законодателство, ще бъдат следени изкъсо, а обяснението, че внасят за лична консумация 1000 кг домати, вече няма да бъде допустимо заради затегнатия по границите контрол. Практиката един превозвач да внесе за семейството си няколко тона домати с лекотоварния си автомобил в три последователни дни, и то през различни пунктове, вече няма да е възможна. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. По инициатива на аграрния министър Греков още преди началото на активния сезон за производство на плодове и зеленчуци премиерът Орешарски създаде работна група, чиято цел е да пресече нерегламентирания внос на храни в страната. Тя се оглавява от Явор Гечев, в нея влизат още представители на финансовото министерство, МВР, Министерството на транспорта, Българската агенция по безопасност на храните, Агенция "Митници" и Националната агенция по приходите. Включени са също така и експерти от екипа на икономическия вицепремиер Бобева.

Започва 24-часов контрол на границата на държавата от съвместни екипи от тези органи, ще се проверяват не само тирове, но и лекотоварни автомобили до 3,5 т за нерегламентиран внос на плодове и зеленчуци, уточни зам.-министърът. Про­верки ще има също така и в магазинната мрежа, както и в складовете в цялата държава. Обхватът на заповедта е до 30 юни, като съществува опцията след това да се удължи работата на работната група.

От началото на годината у нас работи спецзвено към приходната агенция, което следи по т.нар. румънски модел за нарушения при вноса на рискови стоки. Резултатът от проверките в началото на годината сочи, че първите седмици масово е хващана всякаква стока – зеленчуци, плодове и месо, но след това контрабандистите са намалили своята активност, каза Гечев. Целта на новата кампания е да се усъвършенства и трайната връзка между контролните институции, които вече работят много добре помежду си, уточни той.

Досегашният анализ показва също така, че с незаконен внос на зарзават се занимават не само физически лица, но и малки и големи търговци. Работната група ще направи не само анализи на ситуацията, но и в края ще излезе и с предложение за законодателни промени.

Няма опасност да нарушим свободното движение на стоки, каза още Явор Гечев. България ще ползва примерите за работа на останалите държави от общността. На практика почти всяка страна в ЕС прави проверка на такъв тип на вътрешнообщностните доставки.

В момента, когато няма платежни документи за внос и сертификати за качество стоката директно отива в сивия сектор, без да се плащат данъци и ДДС. При това положение родните производители са ощетени още в началото с 20%. Не е тайна, че тонове бракуван зарзават се внасят всеки ден от борсите в Солун и Серес.

Земеделски производители и изрядни търговци, които са ощетени от нелегалния внос, подават сигнали за контрабандистите. Очаква се те да бъдат още по-активни през лятото, когато собствената им реколта е готова за продажба. "Не сме спирали да получаваме сигнали и да комуникираме с всеки, който има информация за нарушения", потвърди и Гечев. Според него, когато влязат зад границата нерегламентираните доставки, вече е късно. Затова идеята е да се локализират още на границата, а след това да се разшири контролът и навътре в страната.