Омбудсманът: Тайната при осиновяване е дискриминация

В момента, ако някой каже на осиновения, кои са родителите му - носи наказателна отговорност

"Твърдя, че нашият Семеен кодекс отразява идеи от 50-те години на миналия век. Според законодателя осиновените хора трябва да живеят в лъжа. Ние не само не трябва да казваме кои са родителите им, но и ако някой им каже, носи наказателна отговорност. Това за мен е дискриминация". Това каза пред Нова ТВ омбудсманът на България Константин Пенчев. Той коментира затрудненията на много българи заради тайната на осиновяването. Омбудсманът обясни, че предприел мерки за тайната.

"Не може да спрем живота и България в ХХІ век да се ръководи от законодателство от миналия век. Животът е много по-силен от всички депутати и от цялото законодателство. Или то ще следва живота, или ще бъде безвъзвратно остаряло", каза още Пенчев.

Тези дни осем братя и сестри, изоставени от своите родители, се намериха след дълги години в търсене. Те се откриват на различни места – в България, Германия, Италия.

Пламен Василев, който е изоставен, че намира близначката си Красимира преди три месеца. Той обясни, че му е коствало много, за да открие своите близки.