Путин на два парада за Деня на победата

10 000 военнослужещи и 151 единици бойна техника излизат на Червения площад днес

На два парада по случай Деня на победата ще присъства президентът на Русия Владимир Путин, съобщиха местните медии, пише "Стандарт". Първо, той ще присъства на парада на Червения площад в Москва. След това заедно с премиера Дмитрий Медведев ще замине за този в Севастопол. Това ще е първата визита на Путин там след присъединяването на полуостров Крим към Русия.

На Червения площад вече се проведе генералната репетиция за парада. Тази година там ще преминат 151 единици бойна техника, а броят на самолетите и вертолетите ще съответстват на 69-ата годишнина от победата във Втората световна война. Парада ще приеме министърът на отбраната Сергей Шойгу, а командващ ще бъде главнокомандващият сухопътните войски генерал-полковник Олег Салюков.
По традиция парадът ще бъде открит от барабанчиците на Московското военномузикално училище. За първи път в шоуто ще участва кавалерийският почетен ескорт на президентския полк от службата на коменданта към федералната служба за отбрана.

Механизираната колона от бойна техника ще поведат 13 бронирани автомобила "Тигър". След тях ще са дебютантите - 15 броя БТР-80 с флагове на Република Крим, на Черноморския флот и на града герой Севастопол. Бронираните автомобили с повишена защита КамАЗ-63968 "Тайфун" също ще дебютират.

Русия ще покаже още самоходните ракетни установки Бук-М2, най-новите зенитни ракетни системи С-400 Триумф и Панцир-С1, три мобилни комплекса за изстрелване на балистични междуконтинентални ракети "Топол-М", способни да носят ядрена бойна глава. А също и оперативно-тактически ракети комплекси "Искандер-М".