Брокер на недвижими имоти стана хит специалност в техникумите

Във варненската морска гимназия обучават куриери

Брокер на недвижими имоти се оказва една от модните нови професии, за която професионални гимназии от 5 области в страната са заявили прием на ученици, пише "СЕГА". Възможност за такова обучение предлагат училища от Враца, Хасково, Габрово, Велико Търново и Варна. Във Велико Търново и Габрово новата специалност ще се изучава в строителните гимназии, а в Хасково бъдещите брокери ще учат в гимназията по дървообработване и строителство. За учебната 2014/2015 г. техникумите в страната са заявили 618 паралелки с 16 157 свободни места за прием след VII клас и 1035 паралелки за 28 739 ученици, завършили основно образование, съобщиха за "Сега" от министерството на образованието.

Трескавото търсене на специалисти за ИТ-индустрията е провокирало гимназиите да организират обучение и по тази специалност. Столичната гимназия по телекомуникации за първи път ще приема ученици за паралелка по компютърна техника и технологии. Бъдещи организатори на интернет приложения ще се обучават в Средното общообразователно училище във варненското село Ветрино. Паралелка по приложна информатика ще бъде открита в Професионалната гимназия по икономика в Шумен. Фирми от Свищов са пожелали в Държавната търговска гимназия в града да бъде разкрита паралелка за оператор на информационно осигуряване. Завършилите ще могат веднага да започнат работа в банки, смятат просветни експерти от Велико Търново.

Професионалната агротехническа гимназия "Н. Й. Вапцаров" в Бяла Слатина ще обучава техници на компютърни системи след завършен VII клас. Училището е заявило прием за общо седем нови специалности - ветеринарен техник, техник животновъд, фермер, работник в животновъдството, работник в растениевъдството и работник в озеленяването. Кандидати за ветеринарен техник ще търси и Професионалната гимназия по селско стопанство в Хасково. За първа година в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Добрич ще бъде разкрита специалност еколог. В гимназията по аграрно стопанство в същия град ще има паралелка агроеколог. В средното общообразователно училище "Назъм Хикмет" във варненското село Медовец ще се обучават растениевъди.

Варненската морска гимназия предлага обучение на куриери. Паралелка за камериерки в хотелиерството ще бъде разкрита в провадийската гимназия "Цар Симеон Велики". Строителната гимназия в Шумен ще обучава специалисти по интериорен дизайн. По желание на работодатели Професионалната гимназия по аграрни технологии в Павликени е обявила прием за професията полиграф. В Гимназията по търговия и ресторантьорство във Враца ще имат нова паралелка за обучение на техник-технолог по качество и безопасност на храни и напитки.

Напълно нова е специалността техник-реставратор - тя беше вписана в класификатора на професиите съвсем наскоро. Обучението на реставратори се предлага от две гимназии по строителство, архитектура и геодезия - във Варна и във Велико Търново.