В Европа 27% се пенсионират предсрочно, в България 42%

Изходът според Каролев е да се увеличи стажът за професии, които се пенсионират по-рано

В Европа 27% от хората се пенсионират предсрочно, а в България – 42%. Това каза пред Нова ТВ икономистът Владимир Каролев. Той обясни, че има обективни причини за това, че сме с най-ниски заплати и пенсии в Европа.

Причините по думите му са три – „през годината, в която трябваше да започнат пазарни промени, 1990-а, страната ни беше най-бедната в Европа”.

Втората причина, която Каролев посочи, е, че през периода 1990 – 1997 имаше спад в икономиката, „не се правеха реформи, а дори се създадоха предпоставки за ограбване на предприятия и хиперифнлация”.

Третата причина - през 2000 година в България започна някаква реформа в пенсионната реформа. Дотогава промените бяха половинчати, подчерта Каролев.

Той изчисли, че през 1990 година средно един пенсионер е получавал 16 години пенсия. През 2013 година това число е 21 години, което означава, че хората живеят повече. През 1990-а сто работещи са давали пари за 58 пенсионери, през 2014 сто работещи дават за 78 пенсионери. Средно българинът работи 31 години, а в страните с високи доходи това са 40 години.

Решението Каролев намира в това веднага да се увеличи стажът за професии като военни, полицаи, които се пенсионират рано.