Кметът на "Младост" се заема с незаконните къщи в Максуда

Жителите на махалата питат къде ще ходят

460 са незаконните къщи в частта от циганското гето "Максуда", което попада във варненския район "Младост". За 65 от тях вече са подготвени заповеди за доброволно събаряне и връчването им ще започне още следващата седмица, заяви в предаването "Зала Пленарна" на Дарик-Варна кметът на района Христо Христов. Той не очаква обитателите на постройките сами да ги съборят, след като получат документацията. Ако те не извършват това в 14-дневен срок, ще се премине към принудително събаряне.

"Жителите на "Максуда" питат къде да отидат. Те обаче не са собственици на земята, извършили са незаконно строителство и общината няма ангажимент към тях. Истинските собственици на земята плащат данъци за нея, а не могат да влязат във владение", коментира Христов. Той очаква да има брожения, когато започне събарянето на незаконните къщи в "Максуда". По-голямата част от гетото попада в границите на съседния район "Одесос".  

Миналия месец новият главен архитект на Варна Виктор Бузев спомена своя идея за решаване на проблема с местенето на гетото. Според него обитателите на "Максуда" сами щели да искат да излязат оттам, ако им се създадат интересни нови условия. За целта можело да се използват възможностите на европрограмите, като жителите на махалата ще могат да получат нова професия или занаят, свързани със строителството. Така те сами щели да могат да построят жилищата си от материали, които нямало да могат да предадат за скрап или да изгорят. Според архитекта подходящи терени били платото и районът около село Каменар.

Процедурите по издаване на подробни устройствени планове сега отнемат между 7 и 10 месеца. Сроковете могат да се съкратят наполовина, ако районните архитекти ги одобряват. Разговори в тази посока вече са водени с кмета на Варна Иван Портних, който в началото на година вече делегира повече правомощия на районните администрации. Портних възнамерявал да отпусне на кметствата и суми за неотложни ремонти на пътна и градска инфраструктура, стана ясно още от думите на Христов.

Според районния кмет условията, в които работят служителите му, са унизителни за тях, както и за гражданите.

"Младост" сигурно е най-окаяното районно кметство в България. Работим на по-малко от 500 кв. м. Има три предложения за строителство на нова сграда, които са изпратени на вниманието на Община Варна и в скоро време очаквам развитие по въпроса", добави Христов.

Косенето на тревните площи в "Младост" вече е започнало. То се извършва от два екипа по 10 души. Контролът върху сметопочистващите фирми ще бъде засилен, завърши Христо Христов.