10 000 нови бежанци тропат на вратата ни

Голяма част от пребиваващите тук вече са напуснали страната ни след получен статут

10 000 нови бегълци от войната чакат да минат границата ни, пише на страниците си "Стандарт". Междувременно лагерите у нас имат капацитет да приемат нови хора, след като голяма част от получилите статут вече напуснаха страната ни, за да потърсят работа в Европа. Ако не успеят в срок от три месеца, те трябва или да се върнат, или да бъдат върнати принудително. По същото време шефът на лагера в Харманли изготви по-строги правила за обитателите.

Хванаха на браздата 78 души по празниците

10 000 бегълци от режима в Сирия чакат да влязат в страната ни. Това сочи доклад на МВР, изготвен по поръчка на вътрешния министър Цветлин Йовчев.

"На турска територия в непосредствена близост до границата с България се намират имигранти, търсещи възможност да преминат незаконно в нашата страна. Броят им вече надвишава 10 хил. души. Основната част от тях са сирийски граждани от кюрдски произход и афганистански граждани, които възнамеряват трайно да се установят в държави от Централна и Западна Европа", пише в доклада.

В документа се съобщава още, че сирийски гражданин, постоянно пребиваващ в Измир, Турция, е организирал канал за нелегален превоз на лица с кюрдски произход към Австрия и Германия. Имигрантите се транспортират укрити в турски товарни камиони, пътуващи към Западна Европа, със знанието и съдействието на техните шофьори.

По данни на МВР за шестте почивни дни на границите ни са задържани 78 лица. 48 от тях са хванати на зелена българо-турска граница, двама на зелена българо-гръцка и 28 на ГКПП.

Два пъти и половина ще бъде увеличен капацитетът на бежанския лагер в Харманли. Съвсем скоро там ще могат да живеят 4000 чужденци, съобщи шефът му Марко Петров пред "Стандарт". Ударно се ремонтират халетата за транспортната техника на някогашния Харманлийски полк, на чийто терен сега се намира лагерът. Почти завършени са 3 огромни помещения за близо 1800 души. В тях ще бъдат обособени 240 стаи. За да се осигурят 4000 легла, при нужда ще бъде разпънат и палатков лагер. В момента в Харманли са настанени 900 души, сред които 250 деца. Само за час вчера в базата бяха приети нови 8 нелегални.

Марко Петров, който е шеф на лагера от месец, вече е въвел нови правила за поведение. Те са изписани на табели на арабски и са поставени из целия лагер. Според думите му това е необходима стъпка, за да се осуетят кавгите, неприличното поведение, самоволното напускане на лагера, както и случаите на повреждане на инвентара, които не са рядкост.

Правилата не са пожелателни. За нарушаването им са въведени и глоби от 50 до 200 лв.

Вече има и санкционирани бежанци за непристойно поведение. Хванати са без документи от полицията в града, обясни Петров.

Купонна система е въвел Марко Петров, за да пресече слуховете, че се злоупотребява с помощите, които различни организации пращат в лагера. При пристигането на нова пратка всеки чужденец получава талон с количеството и вида храна, която трябва да вземе. За да се сведе до минимум възможността за измами и скубане на бежанците от страна на адвокати и правно-консултантски къщи, които са налазили бежанците, Петров дава приемен час всеки ден.

Имигрантите могат да се срещат с него, за да обсъждат проблемите си. В средата на май ще отпадне и полицейската охрана в лагера. Тогава влиза частна фирма, която ще изгради външно видеонаблюдение. За да няма нарушение на вътрешния ред, камери ще бъдат поставени и във всички сгради. Започва и изграждането на кухненския блок, който ще бъде оборудван с модерна техника и всичко необходимо и самите бежанци да си готвят на място. В момента храната се доставя от кухнята на бежанския център край свиленградското село Пъстрогор.

Местата в лагера там са почти на приключване. Капацитетът на лагера "Пъстрогор" е 300 души, а вчера с приема на нови 5 емигранти пребиващите станаха 274.

От МВР припомниха, че е активиран кратък номер 1466 на трите мобилни оператора, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК. Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци.

Европейската служба за подкрепа в областта на убежището предоставя експертна и организационна помощ на България по процедурите и управлението на местата за прием на търсещите закрила.

Преди време Йовчев коментира очакваната вълна от бежанци през април и май. "Надявам се да не се стигне до вълна в тези размери, в които беше", заяви вицепремиерът по време на посещението на еврокомисаря Сесилия Малстрьом.

Къде колко чужденци има

Общо настанените в центровете на Държавната агенция за бежанците - 2489 лица
От Сирия - 1970 или 79%
От Афганистан - 136 или 5%
Без гражданство - 98 или 4%
От Ирак - 69 или 3%
От Мали - 19 или 1%
Други националности - 197 или 8%
Общо настанените семейства са 375

Общо настанените в домовете на Дирекция "Миграция" - 697 лица

От Сирия - 126 или 18%
От Афганистан - 57 или 8%
От Мароко - 69 или 10%
От Алжир - 287 или 41%
Други националности - 158 или 23%
Общо настанените семейства са 5

Питаме Европа как да се справим

Европейски практики от различни държави и начини за справяне с бежанския поток ще бъдат използвани в изграждането на първата у нас стратегия за справяне с кризата. МВР вече работи по интеграционна стратегия и се очаква тя да е готова до средата на юни. Освен езика, който чужденците трябва да научат, държавата ще им помогне с намирането на работа както и с усвояване на отделни занаяти.

Оградата готова през юни

133-ма военни участват в строежа на оградата на границата ни с Турция. Отделно за изграждането й се използват 57 единици техника. Това сочи последната справка на Министерство на отбраната от края на миналия месец. До 27 април има изградено инженерно възпрепятстващо съоръжение с дължина 2647 метра. Цялата дължина на оградата трябва да е 30 км. Очаква се съоръжението да стане готово през юни. Причината за преместването на срока се оказа изключително трудният и пресечен терен, на който трябва да работят войниците. По думите на министъра на отбраната влизането на техника в местността е твърде усложнено.

Само за петте дни от 22 април до 27 април военните са започнали да монтират фундаменти за основни и второстепенни колони и бетониране, уширяване на фундаментите за основни и второстепенни колони, монтаж на спирала БРУНО, монтаж на оградна мрежа на второстепенна ограда и монтаж на пана.

Ролман приема сирийци в дома си

Бизнесменът готов да ги обучи за шивашката си фабрика в Гоце Делчев

Немският бизнесмен Бертрам Ролман е готов да осигури ново начало за няколко сирийски семейства. Той е собственик на шивашката фирма "Пирин - Текс" в Гоце Делчев, която е най-голямата в Пиринския край. "Става въпрос за хуманитарна кауза. Правя го повече като човек, а не като предприемач. На първо време смятам да приютя 2-3 семейства от Сирия в моя апартамент в града. Ако има шивачи сред тях, могат да започнат веднага работа. Но и да не са, ще ги обучим за различни позиции в предприятието, за да са полезни и на себе си, и на фирмата, и на България с труда си", каза за "Стандарт" Бертрам Ролман. Той призна, че в последните години е все по-трудно да се намери квалифицирана работна ръка. Затова е решил да заложи на сирийските бежанци, независимо дали са с необходимата квалификация.

Германският инвеститор, който вече 21 години развива бизнес в Гоце Делчев, се надява, че местните хора ще приемат добре сирийците и няма да има конфликти. "Те просто имат нужда да им бъде подадена ръка, да им се даде шанс да започнат нов живот", твърди предприемачът.

Бизнесменът обучава в своето предприятие и безработни младежи между 15 и 25 години, останали извън образователната система. Програмата е тригодишна, включва теория и практика. Младежите получават средно образование по немската дуална система. Накрая излизат с професия "Оператор в производството на облекло". Висококвалифицирани специалисти от текстилния комбинат на Ролман в Гоце Делчев преподават на учениците. За целта немският инвеститор е оборудвал специален учебен цех. Учениците се стимулират финансово през курса на обучение. Ползват безплатен транспорт от и до фирмата. На завършилите е осигурено работно място в компанията.

Само 80 чужденци са потърсили работа

Едва 80 чужденци, получили статут на бежанци или хуманитарен статут, са се явили на трудовите борси, организирани от Агенцията по заетостта. Такива срещи са направени в столичните квартали "Военна рампа" и "Овча купел", както и в лагерите в Пъстрогор и Харманли. 72-ма от бежанците са с професии, сред които има шивачи, шофьори, учители, специалисти "Търговия и маркетинг", електротехници, готвачи, строители, дърводелци, счетоводители, инженери, бармани, автомонтьори. 20 от бежанците са с висше образование, а 32-ма - със средно. Най-много са сирийците - 60 души. Останалите - от различни африкански държави, а също от Ирак и Афганистан. Във всички центрове за временно настаняване са разпространени информационни брошури, преведени на арабски, за предлаганите услуги от бюрата по труда, заявиха от Агенцията по заетостта.

Извън организираните за бежанци трудови борси в бюрата по труда в страната са се регистрирали като търсещи работа още 20 чужденци с придобит статут на бежанец. 14 от тях са в София, трима в Стара Загора, двама в Разлог и един във Варна.

В Рибново готови да приемат сирийски бежанци

Жителите на гърменското село Рибново нямат нищо против сирийските бежанци. Доскоро местните хора се грижиха за семейство с три малки деца. Сирийците дошли в селището преди месец и веднага били настанени в джамията. "Не искаха да ни притесняват и да дойдат в домовете ни. Много от нас им предложиха да ги настанят в къщите си. Събрахме дрехи и храна, всеки ден им помагахме, за да са сити, облечени и да се чувстват добре", сподели Мустафа Сираков. Съпрузите не говореха български език, но се разбирахме, допълни той. Те поискали да отпътуват за Турция, където имат близки. Но нямали никакви пари. "Наложи се на две петъчни молитви да събираме средства за тях. В края на миналата седмица осигурихме необходимата им сума и след ден, два те заминаха. Липсват ни, тъкмо бяхме свикнали с тях. Приели ги бяхме с отворени сърца, и те са хора като нас. Не са дошли от хубаво. Затова ще помогнем и на други, ако дойдат в селото ни", категорични са жители на Рибново. Сега цялото село тъгува за семейството, заминало за Германия при свои роднини.

В Баня чакат нови семейства

Бежанците в центъра в новозагорското село Баня спаднаха наполовина от капацитета му, научи "Стандарт". "Току-що изпратих справката към София. В момента при нас са настанени 37 души, съобщи Димитър Захариев, който е шеф на лагера. Капацитетът му е 70 души. През месец януари в центъра бяха настанени над 140 бежанци, основно от Сирия и Африка. Това, че в момента броят им е спаднал, се дължи на упорита работа. Бежанците ни напускат, след като получат статут. По-голямата част заминават в чужбина, други са в страната ни, обясни Захариев. През януари над 900 души, минали през центъра, са се водели на домашни адреси. В момента бройката им е 330. Основно тези хора предпочитат големите градове като Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и други, обясни шефът на центъра.

Дадоха 3000 статута за 2014 г.

За 2013 г. общият брой на незаконно установените на вход на българо-турска зелена граница е 11 158 лица. За 2014 г. общият брой на незаконно установените на вход на българо-турска зелена граница е 593 лица. Към 7 май общият брой на настанените в центровете на агенцията за бежанците, домовете на Дирекция "Миграция" и на външни адреси в България е 5992 души. От началото на годината до 7 май агенцията е предоставила общо 3418 хуманитарни и бежански статута, което е средно по 42 статута на ден.