Дизайнерски дроги "минават метър" пред тестовете на КАТ

Крими

08-05-2014, 12:30

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

23-ма шофьори с положителна проба за наркотици са хванати на територията на Варна и областта през миналата година

Новите наркотици или т. нар. дизайнерски дроги не излизат на тестовете на контролните пътни органи. За това алармира д-р Борислав Станчев от Обществения съвет по наркотици във Варна по повод кампанията "Не шофирай, ако си пил!". "Дори и да установено неадекватно поведение, един водач може да бъде свален от пътя само ако тестовете за алкохол или наркотици са положителни", обясни д-р Станчев.

"Полевите тестове или стационарният, с който КАТ - Варна разполага, обаче не хващат новите наркотици - имитатори на кокаин, амфетамини, марихуана и екстази. 10% от употребилите наркотици, са ползвали именно дизайнерски дроги", уточни Станчев. 

По този повод община Варна, заедно с Обществения съвет по наркотични вещества започва обучение на контролните пътни органи, чрез което те да могат да разпознават водачите, които са употребили дрога.

"Това обаче не е достатъчно, тъй като трябва да се направят и законодателни промени. Апелираме към законотворците да обърнат внимание на факта, че злоупотребилите шофьори не могат да бъдат наказвани само на базата на неадекватно поведение, дори да са проверени от обучени хора. В момента се гледат промени в Закона за движението по пътищата и апелираме парламента да обърне внимание на този факт", каза още д-р Станчев. 

23-ма шофьори с положителни проби за наркотици са хванати на територията на Варна и областта през миналата година. От началото на тази пък установените дрогирани водачи са четирима.