Природозащитници искат закон за зоополиция

Животът

08-05-2014, 11:45

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

"Тъкмо зоополицията например би могла да проверява случаите, когато безстопанствените кучета са маркирани, но не и кастрирани", коментира Емил Радев

Да се предприеме законодателна инициатива за въвеждането на зоополиция у нас, настояха природозащитници на среща с народния представител от ГЕРБ Емил Радев. Те се обърнаха за съдействие към варненския депутат и го запознаха с намеренията си да стартират подписка в подкрепа на идеята.

"През последните години насилието върху животни ескалира. Доказано е, че този, който измъчва четириноги, рано или късно ще прехвърли агресията си върху хората. Затова проблемът не бива да се подценява", категорични са природозащитниците. Според тях кварталните инспектори са засипани с работа и нямат нито компетенцията, нито възможността да обърнат необходимото внимание на случаите на насилие върху животни. "Законово няма адекватен механизъм дори да се предотвратят нелегалните боеве между кучета. Този тип престъпления, освен това, трудно се доказва", възроптаха природозащитниците. Те изразиха надежда, че като вносител на законовите промени, чрез които насилието над гръбначни животни се криминализира, Емил Радев ще подкрепи идеята за зоополиция.

"Като човек, който обича животните и има и куче, и котка, не съм безразличен към проблема. Идеята обаче трябва да бъде не само правно, но и финансово обоснована. Трябва да се помисли не само как да бъде структурирано звеното, а и на чия издръжка да бъде. Смятам, че освен в случаите на насилие върху животни, зоополицаите трябва да упражняват и контрол както върху органите, които следят за намаляването на популацията на бездомните животни, така и за усвояването на средствата за това. Тъкмо зоополицията например би могла да проверява случаите, когато безстопанствените кучета са маркирани, но не и кастрирани", уточни Емил Радев.Народният представител се ангажира да проучи европейската практика в тази област и да потърси юридическа формулировка, за да може идеята да намери подходяща реализация и в България.