Пътят Кранево-Златни пясъци продължава да пропада

Животът

08-05-2014, 08:39

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Според Геозащита-Варна над 130 са активните свлачища във Варненско

От 2 години пътят между Кранево и Златни пясъци пропада. След последните продължителни дъждове положението е особено притеснително за жителите на района, както и за бизнеса в основния туристически бранш, информира bTV.

По пътя, свързващ Варна с Албена и Балчик, са се появили процепи от по няколко сантиметра, има и осезаемо пропадане на места. Това може скоро да доведе до затваряне на пътната отсечка.

"Ако пропадне, пропада и бизнесът на целия регион. Защото това е основна отсечка, която свързва България и Румъния – хиляди евро оставиха сега по празниците румънските туристи, те отиват в хазната. Така че управниците да обърнат внимание. Ще останем изолирани, Златни пясъци също", заявиха пред bTV представители на местния бизнес.

"Не видяхме активни действия за ремонт на този път от главната администрация. Той свързва румънските и украински туристи с южното ни Черноморие. Има пропадане от 10 см, може да пропадне нацяло при по-интензивен трафик, какъвто очакваме", посочи и Румен Николов, кмет на Кранево.

Хората с вили и къщи в района също се страхуват от евентуално пропадане.

"Свлачищните процеси са от 80-те години. Проблемът е голям за инфраструктурата на Варненска област. Но всички дейности по регистрацията и наблюдението на свлачищните райони става от МРРБ, както и осигуряването на пари", обясни от своя страна Стоимен Крумков – директор "Защита на населението" към община Аксаково.

Според Геозащита-Варна над 130 са активните свлачища във Варненско, а над 50 - в Добричко.

От МРРБ обясниха писмено пред bTV, че свлачищните райони се проучват. Пари за укрепителни дейности обаче няма.