Бизнесът иска ограничения за осигурителните прагове

Новините

08-05-2014, 06:31

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Минималните осигуровки да важат само за работодатели, които са преговаряли пряко за тях, предлагат организациите им

Промени, които значително могат да ограничат действието на минималните осигурителни прагове у нас, предлагат работодателските организации. Предложението е част от пакет с искания за осигурителната система на три работодателски организации - Българската търговско-промишлена палата, Стопанската камара и Асоциацията на индустриалния капитал.

БСК иска минималните нива на осигуряване да важат само за работодатели, които пряко са участвали в договарянето им. В момента преговорите текат на браншово ниво и е достатъчно споразумението да се подпише от една работодателска и една синдикална организация, за да се разпрострат резултатите върху цялата икономическа дейност. Така преди година се стигна до абсурди и продължителни спорове. В сектор здравеопазване например беше предвиден ръст на праговете в болниците с рекордните 13-16%. Той не беше подкрепен от асоциацията на директорите в здравеопазването, а само от фармацевт от БТПП и Мими Виткова от името на КРИБ, която после си призна, че сложила подписа си като наказателен вот срещу директорите, понеже не идвали на преговорите.

"В преговорите реално не участват 2/3 от работодателите и така се нарушава правото на колективното трудово договаряне. Праговете бяха въведени като мярка срещу недекларираната заетост, а според статистиката на ЕК България далеч не е на първите места по укриване на заетост", коментира вчера пред "Сега" Димитър Бранков от стопанската камара. БТПП пък предлагат да има методика, по която нивата да се определят. В нея трябва да се включват производителността, приносът в брутния вътрешен продукт, инфлацията и др.

Осигурителните прагове в последните години са редовно критикувани от Европейската комисия заради нежеланите странични ефекти, които се проявиха в кризата. Праговете в някои сектори догониха вече нивото на средната заплата. Засега кабинетът не е взел категорично отношение по проблема, защото се очаква мащабно изследване на ефекта от праговете върху заетостта. Според пилотно проучване в трите най-слабо развити региона и с най-високи нива на безработица - Северозападен, Северен Централен и Североизточен, повишението на праговете оказва негативен ефект върху заетостта в търговията, хотелиерството и ресторантьорството от 2009 г. насам. За строителството този негативен ефект се наблюдава само през 2009 г.

КОНТРА
Между 15 и 20% да бъдат увеличени заплатите на работещите в образованието, здравеопазването, държавната администрация и културата от догодина. Това искат КНСБ от бюджет 2015, заяви вицепрезидентът Пламен Димитров. Увеличението би струвало на хазната около 250 млн. лв. и ще обхване между 170 хил. и 200 хил. заети, сметнали са от синдиката. КНСБ ще внесе предложението си в тристранката, а Димитров заяви, че иска позиция на правителството преди бюджетната процедура. Синдикатите настояват, че възможност за ръст на заплатите в реалния сектор с до 15 на сто също има. Бизнесът прогнозира по-скромно увеличение - с 4-5% за тази година.