Погват крадлите на Варна в интернет

Новините

07-05-2014, 06:07

Снимка:

"Труд"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Най-солиден "оборот" се прави в автобусите 148 и 409

Интернет кампания срещу джебчийките подеха варненци чрез фейсбук. В група с името "Внимание!!! Крадлите на Варна!" те публикуват снимки на мургави жени, засечени да практикуват доходния занаят.

По празниците се организират и доброволни отряди за борба с джебчийките. На Великден 25 момчета и момичета обикаляха рисковите райони в центъра, а на 1 май десетина бдяха в Морската градина. На Гергьовден обаче мераклии нямаше.

"Трудничко се събираме, но има ефект. Първите четири крадли, които лично аз заснех, в момента не работят", обяснява авторът на идеята Калоян Георгиев.

27-годишният мъж решил да направи групата, след като преди три седмици приятелката му била обрана. Калоян лесно влязъл в дирите на крадлите, като ги наблюдавал до оживена спирка до Катедралата. Видял как ги стоварва кола, но като ги фотографирал, му налетели. Заплашили го, че са от виден клан от джебчийската Мека - град Игнатиево, и ще му се случи нещо лошо.

"Не се уплаших, качих им снимките във фейсбук и ето, че са извън оборот. Знам, че битката е неравна, но 2-3 кражби на ден да предотвратим, все е нещо. Цивилните полицаи, които дебнат джебчийки, ги залавят трудно - трябва да ги спипат в акция и жертвата да подаде писмена жалба. А хората или са апатични, или се страхуват. Затова ще помагаме, както можем", казва Калоян.

Той твърди, че откакто създал групата, дневно получава по 30-40 сигнала. На тяхна база е описал петте най-рискови района във Варна.

Крадлите правят най-солиден "оборот" в автобусите 148 и 409. За две спирки - между Катедралата и автогарата, по обяд те преджобват ученици, а надвечер - прибиращите се от работа граждани. Козирката, моловете и магазините по централния бул. "Владислав Варненчик" също са в листата.

"Джебчийките плашат продавачките, че ще запалят обектите, ако им пречат. Хвалят се с полицейски чадър и жените умират от страх", твърди Калоян. Според него тази пролет на мода са и набезите по централния площад. Заради подмяната на плочките минувачите се нижат в индианска нишка, а това е рай за крадлите, предупреждава младият мъж.

В момента той работи по поредния си проект за превенция. Преговаря с хотелиери да финансират отпечатването на листовки с ликовете на джебчийки и информация за рисковите зони. Идеята на Калоян е доброволци да раздават брошурите на туристите в града и по курортите, за да се пазят от набезите на крадлите.