50 млн. евро оставиха българите в Гърция за празниците

Новините

07-05-2014, 06:00

Снимка:

"24 часа"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Туризмът на съседните държави спечели за Великден и Гергьовден много повече от нашия

Близо 50 млн. евро са похарчили българите в Гърция само за почивните дни от 1 до 6 май, показват изчисления на туристически агенции.

Според данни на Гранична полиция за Гърция през тези дни са пътували 260 000 българи. От тях поне 85 000 са били за две или три нощувки. Средно на човек са похарчили около 400-500 евро за спане, кафе, ресторанти, сувенири, шопинг. Което прави към 40 млн. евро. Ако останалите просто са се разходили за ден без преспиване, са оставили в Гърция поне по 50 евро на човек, или още около 10 млн. евро.

Проверка на "24 часа" показа, че цяла Северна Гърция и Йонийските острови бяха българска територия за 6 дни.

Съседите успяха да привлекат нашенци с атрактивни пакети, добро обслужване и вкусна и качествена храна.

Тамошните телевизии непрекъснато излъчваха репортажи как западноевропейските туристи са полудели по гръцката кухня, с което дестинацията им става още по-привлекателна.

Навсякъде в ресторантите менютата вече са на български, а келнерите се опитват да обслужват на нашия език. На фериботите моряците дават команди на български и така улесняват шофьорите ни при паркирането. Родни трикольори се веят пред повече таверни. "Ще продължим да идваме тук, защото в Гърция се чувстваме повече добре дошли, отколкото в нашите курорти", категорични са пловдивчаните Екатерина и Радослав Минчеви.

Така туризмът на съседните държави спечели за Великден и Гергьовден много повече от нашия. Освен това в почивните дни много българи отидоха в Турция, Македония и Сърбия. С техните харчове може да се окаже, че за празниците сме похарчили при комшиите почти 100 млн. евро.