Турчинов уволни губернатора на Одеска област

Новините

06-05-2014, 14:04

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

За разследването на безредиците в Одеса на 2 май, при които загинаха повече от 40 души, ще бъдат ангажирани чуждестранни експерти

И. д. президентът на Украйна Олександър Турчинов уволни шефа на Одеската областна държавна администрация Владимир Немировски, информира "Уошингтън поуст". Вероятно решението му е свързано с бездействието на губернатора при касапницата преди дни в морския град.

Турчинов веднага е подписал указ за назначаването на овакантената длъжност на Игор Палица, който е депутат от блока "Наша Украйна-народна самозащита". За него се говори, че е близък с губернатора на Днепропетровска област Игор Коломойски, пише vesti.bg
На 2 май в Одеса избухнаха масови безредици, в хода на които загинаха 46 души и над 200 постъпиха в болници с различни наранявания. В неделя премиерът Арсений Яценюк каза в интервю за Би Би Си, че одеските сили за сигурност не са предприели нищо за предотвратяване смъртта на хората от града. Той също така съобщи че е пратил в оставка шефа на градското полицейско управление.

За разследването на безредиците в Одеса на 2 май, при които загинаха повече от 40 души, ще бъдат ангажирани чуждестранни експерти, заяви изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков, предаде ИТАР-ТАСС.

"Резултатите от разследването на събитията в Одеса ще бъдат обнародвани. Сега към разследването привличаме чуждестранни експерти. За обективност", написал Аваков на страницата си във Фейсбук. 

"Над 30" проруски бунтовници и 4 украински войници са убити в неотдавнашните сражения край източния украински град Славянск, посочи днес вътрешният министър Арсен Аваков, цитиран от Франс прес.

"По наши оценки са убити над 30 терористи, а десетки са ранени", отбеляза министърът тази нощ на страницата си във Фейсбук. "Мнозина са от Крим и от Русия", включително "чеченци", добави той. "Убити са четирима наши бойци, 20 са ранени", потвърди Аваков предишни съобщения.

При "наказателна операция на украински военнослужещи" на 5 май край Славянск "загинаха 10 мирни жители и представители на народната отбрана, освен това близо 25 души са ранени", предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на човек от местното "народно опълчение".

Източникът опровергал украинските съобщения за 30 убити проруски "опълченци". В момента обстановката в Славянск е спокойна, допълва ИТАР-ТАСС.