Предлагат да отпадне давността на глобите, наложени от КАТ

Парите

05-05-2014, 09:18

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Поне половината от сумите остават несъбрани поради давност

Глобите от КАТ без давност, докато не се връчат на нарушителя. Това предлагат експерти по пътна безопасност, пише Нова ТВ. Целта е шофьорите, които не спазват правилата на пътя, да не остават ненаказани.

Сега всяка глоба за нарушение на пътя има давност от 2 до 3 години и тя започва да тече в деня на налагането й. Така обаче хиляди шофьори успяват да се спасят от санкцията - просто изчакват глобата им да „изгори”. Това е и причината поне половината от глобите да остават несъбрани, казват експерти. С други думи поне 500 хиляди шофьори се спасяват и не плащат за нарушението си. Затова идеята е давността да започне да тече в момента, в който нарушителят получи наказателното си постановление.

За да се спасят от глобата сега шофьорите-нарушители масово влизат в „завера” с пощальона, който носи фиша за превишена скорост. Така разписката се връща, а давността вече тече.

Според експертите това създава у нарушителите чувство за безнаказаност на пътя.

От „Пътна полиция” твърдят, че нито една глоба не престоява при тях. Причината е, че ако до 30 дни нарушителят не я плати, санкцията потегля към данъчните за принудително събиране.

За да спре тази порочна практика, експертите предлагат при невръчен акт глобите на КАТ да не „изгарят“ по давност.

За да се справят с тези шофьори, експертите предлагат те да отнасят двойни глоби, ако не платят до година след връчването на разписката., а съвестните водачи, които плащат веднага, да получават бонуси.

За да станат промените факт те трябва да влязат като предложения в Закона за движение по пътищата, след което да бъдат одобрени и от парламента.