Няма пари за пенсиите на работилите в Гърция

200 000 българи живеят и работят в южната ни съседка

Работата в чужбина носи по-висока пенсия в България, пише на сайта си Нова ТВ. Това правило, оказва се, има и изключения. Особено що се отнася до българите, които работят в Гърция. Към края на миналата година над хиляда българи с право на гръцка пенсия, не са я получили заради забавяне.
 
По неофициална информация, броят на българите, които живеят в Гърция е 200 хиляди. Мария Митева е една от тях. Живее от 12 години в южната ни съседка, като за това време внася осигуровки - общо 37 000 евро. Когато достига пенсионна възраст, разчита на достойни старини. Гръцката й пенсия е обаче е 0 лева.
 
През 2010 г. тя подава документи за пенсия. Две години по-късно излиза решението за пенсиониране, но пари няма. През 2013 г. гръцката пенсия все още я няма. 2014 г. ситуацията не е по-различна.
 
Междувременно, Мария Митева получава българската си пенсия, но без в нея да е включено изработеното в Гърция. От Националния осигурителен институт признават, че не могат да й помогнат, защото компетентна по въпроса е единствено гръцката институция.
 
Шансовете на Мария, поне засега, не изглеждат оптимистични. Заради нейния случай  потърсихме мнението на гръцкия НОИ. Две седмици по-късно – отговор няма. Знае се единствено, че заради кризата в южната ни съседка за 2014 година се замразява отпускането на нови пенсии. А докато кризата трае, Мария ще продължава да живее при децата си – без пари.
 
"Трябва да ви кажа, че се чувствам не ограбена, а унищожена", сподели с екипа ни жената.
 
Ако беше получила парите си навреме, пенсионерката щеше да е с около 10 000 лева по-богата.
 
От Националния осигурителен институт са уверили, че за проблема вече са информирали и социалното министерство, и кабинета "Орешарски". За момента – без резултат. Оттам обясняват още, че в момента единственото, което могат да направят потърпевшите, е да попълнят специален формуляр на сайта на НОИ.