Библията стана достъпна и за слепите

Животът

04-05-2014, 16:13

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

14 години са били необходими за отпечатването на първата Библия на Брайлово писмо у нас

Първото пълно издание на Библията на брайлово писмо вече е достъпно за хората със зрителни увреждания, съобщи БНТ. Заради големия си обем тя се състои от 58 книги, които ще се раздават безплатно на желаещите да прочетат най-издаваното четиво в света. Последният том бе представен в Центъра за слепи в Пловдив. Библията за незрящи хора се издава и в аудиовариант за тези, които не умеят да четат Брайловото писмо. В изданието са използвани най-съвременните преводи на Библията, направени от професори на Богословския факултет в Софийски университет и научни работници на БАН.

Идеята за публикуването на библията е отпреди 14 години, но едва сега става факт. Отпечатана е от "Съюза на слепите", а разпространител е християнският център за хора с увреждания "Благодат".

"Финансирането за отпечатването на Библията на брайл и записването й на дискове е осигурено чрез Германското библейско дружество. Паралелно с брайловия печат върви и записването на Библията на дискове. Записана на диск е и детската Библия одобрена от министерството на образованието”, се съобщава на сайта на организацията gracebg.org.