Ново лекарство срещу рак на гърдата

Животът

04-05-2014, 09:04

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Над 2000 българки чуват всяка година диагнозата рак на гърдата

Жените с тежката диагноза рак на гърдата ще получат нова терапия и надежда за живот с лекарство, което предстои до няколко месеца да бъде регистрирано на европейския пазар, пише днешният в."Преса". Препаратът „Кадсила“ се използва за лечение на дами с т.нар. HER 2 рак с метастази и вече е получил лиценз от европейската и американската агенция по лекарствата. „Уникалното на новия вид химиотерапия е, че действа като мишена и убива само раковите клетки, без да уврежда здравите тъкани“, обясни за „Преса“ председателят на Българското онкологично дружество и началник на отделението по медицинска онкология в „Царица Йоанна“ - ИСУЛ проф. Асен Дудов.

В „Кадсила“ има познатият и използван и досега херцептин, в който обаче се съдържа и най-силната отрова TDM. „Херцептинът играе ролята на доставчик на веществото убиец до вътрешността на раковите клетки чрез много сложен биохимичен механизъм“, добави проф. Дудов. Лекарството е добро и с това, че не предизвиква гадене, повръщане и окапване на косата. Единственият му страничен ефект е токсичността върху сърцето, затова се прилага само на пациентки, които имат добра помпена функция на лявата камера. 

Над 2000 българки чуват всяка година диагнозата рак на гърдата. От тях около 200 са с тип HER 2 позитивен. „Това е най-агресивният вид, който води до метастази, тъй като имаме мутирали гени и свръхпроизводство на туморни клетки. Средната продължителност на живота при тези жени не надхвърля 3-4 месеца“, посочи проф. Дудов.