Земеделският министър доволен от цената на агнешкото

Министерството предприело редица мерки за подобряване състоянието на животновъдите

Не е засечена нито една негодна пратка агнешко месо по време на масираните проверки в навечерието на Гергьовден, съобщи министърът на земеделието и храните Димитър Греков пред журналисти след откриването на третия Национален събор на овцевъдите около Лясковския манастир "Св. Св. Петър и Павел".

По думите му е налице постепенно излизане на бранша от сивия сектор, тъй като самите животновъди предпочитат да фактурират продажбите. "Самият аз си купих агнешко месо на цена 13.50 лв. за килограм, което за мен е нормална цена", отбеляза той.

Министър Греков призна, че животновъдството като отрасъл не е в цветущо състояние и държавата е длъжник на животновъдите. Той очерта пакет от мерки, които министерството е предприело за подобряване на ситуацията.

Сред тях е заповед, според която ливадите и пасищата от държавния поземлен фонд трябва да се предоставят с предимство на животновъдите, навременното плащане на единица площ и промяната в наредбата, регламентираща дейността на частно практикуващите ветеринарни лекари.

От 16 май ще влезе в сила намалената акцизна ставка за газьола, използван от селскостопанските производители, а до края на месеца ще започне изплащането на субсидиите по програма "Де Минимис" на ДФ "Земеделие". Засега по нея са гласувани 11 млн. лв., но ще се търси възможност за набавяне на още 4 млн. лв., отбеляза министърът.