Доброволците - героите в сянка на Tall Ships

СНИМКИ: Един откри изгубено дете по време на Парада на екипажите. Друг помогна в ситуация, изискваща спешна медицинска помощ

Най-големите ветроходи в света, концерти, Парад на екипажите, луда фестивална атмосфера – това усетиха посетителите по време на четирите дни на регата "Тол Шипс" 2014, на която Варна бе домакин от 30 април до 3 май. Зад това обаче, освен официалните организатори, стоят и 70 момчета и момичета – доброволци, без които голямото морско приключение нямаше да се случи по този начин.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Доброволците на Tall Ships 2014

Посрещане на корабите, обгрижване на екипажите, разпъване на шатри и подготовка на програмата и съпътстващите й събития са само част от нещата, с които доброволците започнаха да се занимават дни преди началото на регата. С покачването на напрежението и официалния старт на "Тол Шипс" нараснаха и техните отговорности. Не една и две кризисни ситуации бяха преодолени благодарение на тях. Доброволец откри изгубено дете по време на Парада на екипажите. Още преди полицията, която охраняваше мероприятието да получи описанието на изгубеното момченце, Атанас Коларов от доброволците, който първи получи сигнала от майката, вече го бе открил. Друга доброволка пък помогна в ситуация, изискваща спешна медицинска намеса. Незаменимо бе съдействието и при контакта на медиите с екипажите.

Доброволците с официално название Liaison Officer (Офицери за свръзка), облечени в жълти и червени униформи, към които и екипажи и посетители се обръщаха, получиха голяма благодарност от президента на България Росен Плевнелиев, който лично поздрави голяма част от тях. "Ти си истински морски вълк", обърна се държавният глава към един от героите в сянка. Поздрави и благодарности доброволците получиха и от кмета на града Иван Портних. "Искрено Ви благодаря за усилията, защото работата по организирането на едно такова събитие наистина е много, без Вас то нямаше да бъде същото", каза кметът. Доброволците и организаторите му подариха послание в бутилка.

"Сърцето на организацията са доброволците. Всички капитани изказаха само позитивни неща за тях", не спести похвалите и председателят на меджународната регата "Тол Шипс" Питър Нюъл.

Доброволците са важна и неделима част от всяка регата, тъй като именно те осигуряват комуникацията между кораба, офиса за връзка и бреговите власти (Гранична Полиция, Морска Администрация, Митница, пристанище и т.н.).