БСП дава заден за хипермаркетите

Новините

03-05-2014, 07:25

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Планирана поправка ще намали санкциите

Санкциите, които ще се налагат на големите търговски вериги при въвеждане на непосилни условия в договорите с родни производители, ще бъдат в пъти по-малки от глобите за други прояви на нелоялна конкуренция или злоупотреби с господстващо положение на пазара.

Става въпрос за санкции, които Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще може да налага, когато дадена верига хипермаркети забранява на свои доставчици да продават стоките си при нейни конкуренти или ги товари с такси за допълнителни услуги. Глобите ще бъдат въведени с промени в Закона за защита на конкуренцията, които трябва да бъдат окончателно приети от парламента след празниците.

Преди поправките да влязат на второ четене в пленарната зала, депутати от БСП планират да внесат корекция в тях, научи "Труд". С нея ще се регламентира, че размерът на санкциите може да бъде до 10 % от оборота за конкретната стока, който търговската верига е натрупала през предходната година. Така ако верига хипермаркети забрани на доставчик на сирене да разпространява стоката си и в други магазини, глобата ще може да бъде до 10 на сто от оборота от продажбата на сирене. 
Ако тази поправка не бъде направена, търговските вериги щяха да бъдат застрашени от много по-солени санкции за некоректност към доставчиците си - до 10% от целия оборот за предходната година. Според последните публикувани отчети оборотите на големите търговски вериги у нас варират между 500 млн. и 1 млрд. лв. на година.

Депутати от левицата обаче обясниха пред "Труд", че подобни глоби са прекалено високи и излишни. С поправката санкциите, които ще се налагат, могат да се окажат съвсем ниски.

Промените в закона предвиждат още търговските вериги да съгласуват с КЗК типовите договори или общите условия, при които работят с доставчиците. С текстовете се въвежда и понятието "значителна пазарна сила". Депутати обясниха още, че дефиницията ще се прецизира между двете четения на законопроекта.