Не прекалявайте с кафето в лошото време

Животът

02-05-2014, 17:08

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Промените във времето, особено когато са резки, също ни влияят

Слънчевата светлина е сред естествените стимулатори на защитните сили на организма, но не трябва да се прекалява с нея. Умереното излагане води до повишаване на броя и функционалната активност на белите кръвни клетки и стимулира защитните сили на организма. Помага му да се изчисти от тежки метали, отровни и замърсяващи вещества. Измерването на количеството ултравиолетови лъчи и тяхното влияние върху тялото се определя в зависимост от това колко слънчева светлина попада върху човека. Повишеният УВ индекс трябва да се има предвид, защото продължителното излагане на слънце може да доведе до разрушаване на еластичните влакна в кожата, до изменение на състава на колагеновите влакна и удебеляване на повърхностния слой. Тези промени биха могли да доведат до постепенна поява на т.нар. старчески петна, особено по ръцете и лицето, които най-често са изложени на слънчевите лъчи. Продължителното пребиваване под преки слънчеви лъчи от благотворно се превръща в опасно, може да повреди клетките на кожата, да причини много големи изгаряния. Заедно с това се повишава рискът от потискане на защитните сили на организма. При продължително стоене на слънце трябва да се консумират повече плодове и зеленчуци. В такива дни трябва да се употребяват по-малко животински мазнини, сол и кафе. Да се ограничи престоят на открито и да се ползват слънцезащитни кремове със съответния УВ индекс.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS


Промените във времето, особено когато са резки, също ни влияят. По-зле се справят с адаптацията пациентите със сърдечносъдови заболявания. В дъждовно, мрачно и студено време рискът от сърдечни проблеми и повишаване на кръвното налягане е много по-голям. Лошото време може да обостри ставни проблеми, както и да разстрои психиката. Приемайте по-малко количество храна. В менюто трябва да присъстват пресни плодове и зеленчуци, не прекалявайте с кафето. Важен е микроелементът хром, който се съдържа в гъбите, стафидите и ядките. За жените е необходимо и желязо, затова те трябва да ядат ябълки, магданоз, задушен грах и тиквени семки. За енергия действат рукола и броколи. Най-важното е да приемате достатъчно вода, в която да добавяте прясно изцеден лимон. 

Очакваните ниски нива на слънчевата активност биха могли да доведат до поява на главоболие, световъртеж, болки в сърдечната област, раздразнителност, потиснатото настроение. За да се намалят оплакванията, е препоръчително е да се става рано, да се увеличи физическото натоварване, да се приема храна, богата на белтъци и скорбяла. 

Освен ниските нива на слънчевата активност се очакват и ниски стойности на геомагнитната активност. Много е важно да се приемат редовно предписаните медикаменти и да не се коригира дозата без лекарска намеса.