Учени смятат, че са открили как са построени египетските пирамиди

Животът

02-05-2014, 13:36

Снимка:

Reuters

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Египтяните може да се използвали семпла, но ефикасна техника за преместването на тежките каменни блокове до съответните им места

Загадката как древните египтяни са построили пирамидите, може да е разгадана, смятат учени от Университета на Амстердам и Фондацията за фундаменталния проучвания на материите, съобщава научното издание Physical Review Letters, цитирано от "Дневник".

Експерименти на учените показват, че египтяните може да се използвали семпла, но ефикасна техника за преместването на тежките каменни блокове до съответните им места. Опитите са били два.

Първо учените са поставили тежест върху малка шейна и са измерили каква сила е необходима за нейното теглене по пясъка. След това са извършили същия експеримент, но върху мокър пясък.

Опитите показали, че навлажняването на пясъка с точно определено количество вода може да намали наполовина необходимата сила за дърпането на шейната с тежестта върху нея. Учените подкрепят твърдението си, че древните египтяни може да са използвали подобна техника, тъй като в една от пирамидите е открита рисунка показваща човек да излива течност пред група хора, които теглят голяма статуя.