ЕС иска единна цена на руския газ за всички държави членки

Новините

02-05-2014, 13:29

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

”Нафтогаз Украйна” отказа да признае сметката на ”Газпром”

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че Европейският съюз иска единна цена за всички държави членки за руския газ, съобщи "Ройтерс", цитирани от сайта ”Дневник”.

Йотингер направи изявлението в петък след среща с полския премиер Доналд Туск, който предлага създаването на енергиен съюз на ЕС и съвместно закупуване на руския газ. "Искаме единна цена на газа на единния европейски пазар", каза еврокомисарят на съвместна пресконференция с Туск.

Йотингер каза още, че Европа трябва да има проевропейски мрежи за природен газ и електричество, включващи повече енергийни връзки между страните, повече терминали за втечнен газ и по-голяма диверсификация с партньори като Норвегия.

Украинският министър на енергетиката Юрий Продан заяви, че изцяло подкрепя предложението за единна цена за руския газ.

В полската столица днес са насрочени тристранни преговори между представители на Русия, Украйна и ЕС по въпросите на газовите доставки. Руската страна ще бъде представена от министъра на енергетиката Александър Новак, украинската от министъра на енергетиката Продан, а ЕС от еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

На тези преговори ще бъдат обсъждани изпълнението на договора за доставка на руски газ за Украйна, мерките за гарантирането на транзита в Европа, а същи и въпросът за изплащането от Киев на доставения газ в контекста на финансово-икономическата ситуация в тази страна, съобщи руското министерство на енергетиката.

В петък стана ясно, че "Нафтогаз Украйна" е отказала да признае сметката от 11.4 милиарда долара, представена й от "Газпром" за невзето синьо гориво.

В искането си, изпратено в края на април, руската компания се позовава на клаузата "вземай или плащай". ”Това отдавна вече не е пазарна практика във вида, за който настоява руският газов монополист”, се посочва в съобщението на "Нафтогаз Украйна".

Договорът между "Нафтогаз" и "Газпром" не съдържа механизъм за практическото изпълнение на тази клауза, допълва украинската компания.