Сметната палата: Цените на тока са нагласени

Парите

02-05-2014, 07:57

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Проверката на ДКЕВР обхваща периода от 2007 г. до април 2013 г

Цените на тока не отговарят на разходите за производството му. Това е основното заключение на Сметната палата след направена от нея проверка в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Одитният орган публикува годишният си отчет за дейността.

Проверката на ДКЕВР обхваща периода от 2007 г. до април 2013 г. и беше поръчана от Народното събрание през февруари 2013 г. Сметната палата е открила, че липсва адекватен контрол в секторите електроенергетика и природен газ и има забранено по закон кроссубсидиране между цените на парното и тока. По несправедлив начин ДКЕВР е определяла квоти за изкупуване на ток.

За същия период нарушения има и в Министерството на икономиката, което не е контролирало фирмите за дялово разпределение на топлата вода и парното. "Топлофикация София" пък не е била коректна при подаването и разглеждането на жалбите от потребители.

Като традиционни са определили от палатата нарушенията в сектора на обществените поръчки. Само за година ведомството е съставило 345 акта при търговете.
Нехайство за 22 млн. лева е открил върховният одитор през миналата година в МВР.

Според проверката на ведомството от 2010 г. до 2013 г. министерството не е било добър стопанин на имуществото си. Не е събирало просрочени вземания и липсват договори за преотстъпка на негови имоти.