Черен списък на ЕС спирал Наришкин да дойде в София

Новините

01-05-2014, 07:56

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Руската Дума е изразила удивление от позицията на нашето МВнР

Председателят на руската Държавна дума Сергей Наришкин няма да дойде на посещение у нас, тъй като срещу него действат ограничителни мерки на ЕС, които са задължителни и за България. Това съобщи пресцентърът на българското външно министерство късно във вторник.

Името на Наришкин е в черен списък на Брюксел, приет на 21 март 2014 г. Спрямо него действа забрана за влизане и транзитно преминаване на територията на държавите - членки на ЕС, и замразяване на авоарите му на територията на съюза.

 

Според радио “Ехото на Москва” руската Дума е изразила удивление от позицията на нашето МВнР, защото Наришкин нямал никакви банкови сметки зад граница.

Агенция РИА Новости цитира зам.-шефа на Думата Юрий Шувалов, според когото визитата на Наришкин в София е била планирана за началото на май, но след това по взаимно съгласие на двете страни била отложена за по-късна дата.

“Посещението е отложено по взаимна договорка поради обективни причини, но в дух на взаимно разбиране и с идея за запазване на добрите отношения между двата парламента”, заяви и шефът на НС Михаил Миков.

А Наришкин, цитиран от РИА Новости, казал: “Нашето отношение към братския български народ не се променя, независимо от подобни изявления на чиновници от МВнР”.