И "Крузенщерн" влезе във варненския порт

По последна информация ветроходът-гигант "Седов" ще пристигне утре

И "Крузенщерн" влезе във варненския порт. Той е четиримачтов барк, един от най-големите "високи кораби" (след "Седов" и "Кралският Клипър") и от последните ветроходни търговски кораби в света. Построен е през 1926 г. в корабостроителницата "J.C. Tecklenborg" във Вестермунде за Фердинанд Лейш. Общата площ на платната му достига 3400 кв.м. , а максималната дължина на четирите мачти е над 51 м. В продължение на много години под името "Падуа" баркът се използва за превозване на товари (основно селитра) от Чили, Южна Америка, към Европа. След Втората световна война той е използван от СССР под името Kruzenshtern, в знак на почит към водачът на първото руско околосветско пътешествие през 1803-06 г. Днес баркът се използва за учебен кораб за риболов.

"Крузенщерн" е един от участниците в регатата "Тол Шипс“ 2014. 

Руският учебен ветроходен кораб "Седов" се очаква да акостира в Пристанище Варна на 1 май около 9:00 сутринта, обявиха организаторите. По-рано днес бе обявено пристигането му в морската столица в късните следобедни часове. Ветроходният гигант отплава от френското пристанище Сет на 21 април, през иминалата нощ е бил забавен в Босфора, което наруши графика ми за пристигане във Варна.
"Седов" е най-големият ветроходен кораб (122 м), който ще се състезава с останалите ветроходи от Клас „А”. Екипажът на борда му е близо 200 души.

Организатор на SCF Black Sea Tall Ships Regatta е международната благотворителна организация Sail Training International (STI). Организатор от българска страна е Община Варна. Патрони на фестивалните дни в различните пристанища ще бъдат съответно: Росен Плевнелиев (Президент на България), Владимир Путин (Президент на Русия), Траян Бъсеску (Президент на Румъния). Регатата се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море и в нея участват 19 ветрохода от 9 страни. Надпреварата ще включва порт Варна, руските пристанища Новоросийск и Сочи и румънското пристанище Констанца

Програмата за днес продължава:

15:00 ч - Про-Ам гонка с участието на журналисти и гости в екипажите на участващите яхти - Старт-финал: Южен плаж

17:00 – 18:00 ч – Официално откриване на регатата "Ветрила" и на Мобилна точка за културни контакти "Мо То"- сцена Пристанище Варна

19:30 ч - Официална вечеря за капитаните

20:00 ч - Концерт на Графа сцена Пристанище Варна