Избраха нов шеф на Сметната палата с гласовете на ДПС и БСП

Новините

30-04-2014, 12:21

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Изборът на Лидия Руменова е непрозрачен, противопоставиха се от ГЕРБ

Лидия Руменова е новият председател на Сметната палата, реши парламентът. Кандидатурата й за поста беше предложена от БСП и ДПС и с гласовете на депутатите от тези партии тя оглави одитора, пише dnes.bg

Народните представители от ГЕРБ не само че не участваха в гласуването, ами и остро я критикуваха. Руменова е завършила право и е започнала кариерата си в Министерството на външната търговия през 1978 г. След това работи в Министерския съвет, в Министерството на отбраната, в социалното министерство и в Центъра за масова приватизация.

Според новия Закон за Сметната палата, внесен от БСП и ДПС и приет от парламента миналия месец, ръководството на одитната институция става колективен орган, който се състои oт осем членове и един председател.

Членовете и председателят на институцията ще се избират на партийно-квотен принцип от Народното събрание. До 14 дни Руменова трябва да предложи останалите 8 членове на ръководството на Сметната палата.

Този избор е непрозрачен, настоя депутатът от опозицията Димитър Лазаров. „Сестринските партии ДПС и „Атака” ще командват парада в Сметната палата”, обвини пък съпартийката му Менда Стоянова.

Тя призова Руменова като председател на Сметната палата да опровергае опасенията, които има ГЕРБ, както и да не прави чистки и партийно поръчани одити. "Надявам се да организирате дейността на колегията на професионален принцип, по прозрачен начин, така че всички нейни решения да бъдат ясни на обществото и Народното събрание", подчерта Стоянова.

Преди самото гласуване лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че Сметната палата е поредната институция, която вече няма да съществува. Как може бивша съветничка на Станишев да дойде като институция и да одитира политическите партии, запита той.

Според депутата от ДПС Йордан Цонев опасенията на опозицията са напълно неоснователни и няма по-прозрачна процедура от изслушването на кандидата за шеф на палатата в парламента.

Лидия Руменова обяви, че няма как да има партийно поръчани доклади на одитора, нито пък че председателят на Сметната палата може да влияе върху работата й, защото тя вече е колективен орган и решения не се взимат еднолично. "Колегиалният орган е най-добрият вариант за Сметната палата, защото той съдържа механизъм за противодействие на външни фактори”, настоя тя. Руменова положи клетва в Народното събрание след гласуването.