Парламентът улесни строежите и търговските обекти по морето

Новините

30-04-2014, 07:14

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Срокът за плажни концесии се увеличава на 20 години, но само за новите договори

В присъствието на около 80 депутати и без дебати парламентът прие промени в закона за Черноморието, които увеличават допустимите строителни параметри в Зона А на крайбрежието. Промяната на практика връща режима, който беше променен от ГЕРБ през 2013 г., но трявбаше да влезе в сила от тази година. Промените предвиждат още увеличение на площта за поставяне на временни търговски обекти, платени чадъри и шезлонги, както и изключения за забраната за строителство през лятото.

Срокът за плажните концесии се увеличава на 20 години, но само за новите договори. Законопроектът на БСП предвиждаше възможност за предоговаряне на старите договори и удължаване на срока им до 20 години, но по предложение на Янаки Стоилов този параграф отпадна. Той мотивира редакцията си с предоставяне на непазарно предимство на концесионерите и необходимостта от състезателна процедура при предоставянето на плажове. Предложението на Янаки Стоилов получи подкрепата на ГЕРБ.

Депутатите отхвърлиха предложението на партия "Зелените" и неправителствени организации, внесено от Светлин Танчев, да се забрани строителството в Зони А и Б на крайбрежието, които съвпадат със защитени зони от екомрежата "Натура". То беше провокирано от възможностите за ново застрояване в района на Странджа и Карадере.

Вяла дискусия

Тексовете, които предвиждат увеличение на параметрите за строителство в зона А – 100 метровата ивица от плажа към сушата, провокираха кратки дебати. Допустимата плътност се увеличава от 10 на 20%, височината от 6 на 7.5 метра, озеленяването се намалява от 80 на 70%. Ограниченията за зона А освен това вече ще важат само за "територии извън населени места".

Друга спорна промяна е отпадането на ограниченията за поставяне на преместваеми обекти в зона А. Те трябва да отговарят на параметрите в одобрения подробен устройствен план. Отпада разделението на плажове до и над 40 дка. Търговска дейност може да се развива на до 2% от площта на плажовете. Отпада и условието 2-та процента да се изчисляват на база "активната" площ на плажа. Ще се взима предвид цялата площ на ивицата, но от обхвата й ще се извадят дюните. За големи плажове с наличие на много дюни може да се окаже, че търговската площ чувствително ще намалее, обяви Борислав Гуцанов от БСП. Според Николай Нанков, депутат от ГЕРБ и бивш зам.-министър на регионалното развитие това е най-"притеснителната" промяна. Разширяваме позволените строителни параметри, съответно изливането на бетон, увеличаваме площта за търговия, а туристите вече избягват нашето Черноморие, посочи той. "Ако не приемете предложените от мен текстове, ще настане революция", заяви Гуцанов. Той обяви още, че туризмът ще спре развитието си, малките черноморски общини като Несебър и Созопол ще фалират, а туристите няма да има откъде да си купят бира и сладолед.

Промените предвиждат и изключение за забраната за строителство в перода от 15 май до 1 октомври – при решение на общинския съвет по предложение на кмета. Текстовете съкращават някои срокове за предоставяне на концесия. Таксите ще се определят индивидуално за всеки плаж и ще зависят от местоположението му – в близост до национални курорти, курортни комплекси, ваканционни, вилни и туристически селища, населени места, къмпинги и вилни зони или неурбанизирани територии.