Пациентите няма да плащат при прекъсване на лечението

Новините

30-04-2014, 07:06

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Новите лекарства ще влизат в позитивния списък на 12 месеца

Пациентите няма да са задължени да заплащат лечението си, ако независимо от причината преждевременно напуснат болницата. Това гласи решение на Върховния касационен съд от 14 декември м.г. То влезе в сила от вчера - деня на обнародването му в "Държавен вестник". Делото срещу наредба на здравното министерство беше заведено след протест от прокурора Георги Камбуров от Върховната административна прокуратура. 

Задължението на пациентите да попълват декларация при предсрочно напускане на лечебното заведение е въведено с промяна в наредбата за изискванията към устройството и вътрешния ред на болниците през 2011 г. Тогава министър на здравеопазването бе Стефан Константинов. В част от документа болните или родителите им изрично посочват, че ще платят всички медицински процедури и изследвания, ако здравната каса, министерството или други финансиращи органи откажат да го сторят. Прокуратурата настояваше да отпадне текста: "Наясно съм, че следва да заплатя всички извършени медицински действия/процедури/изследвания и други, в случай че с напускането си създавам пречка за заплащане от страна на Националната здравноосигурителна каса, Министерството на здравеопазването и други финансиращи институции на осъществената ми до момента от болницата медицинска помощ". Едно от основанията за признаването на лечението по клинична пътека от здравната каса е пациентът да е бил физически в болницата през цялото време на лечението. 

Според съда обаче клаузата няма връзка с обществените отношения, които са регламентирани в наредбата за устройството и вътрешния ред на болниците. Правото на пациента да откаже по всяко време предложената медицинска помощ е уредена в Закона за здравето и в този случай лекарите не носят отговорност за евентуалното забавяне на лечението, смятат висшите магистрати. Според тях с декларацията не се уреждат бъдещи парични отношения, а само се документира отказът от продължаване на лечението. Според ВАС последният абзац на декларацията е издаден от министъра на здравеопазването "извън пределите на предоставената му от закона компетентност". По тази причина ВАС я обявява за нищожна. Въпреки че е имало правна възможност, здравното министерство не е оспорило решението пред по-горна инстанция. Ведомството ще плати на ВАП разноските по делото в размер на 20 лв.
ПРОМЕНИ
Нови оригинални лекарства ще влизат в позитивния списък на 12 месеца, а не на 6, както е в момента. Това предлага здравното министерство с промени в една от наредбите, свързана с лекарствата. Същата промяна са предвижда и за комбинирани медикаменти, които съдържат съставка, незаплащана до момента от НЗОК. Предлага се промяната да влезе в сила със задна дата - от 1 януари, в опит да се намали очертаващият се дефицит в размер на поне 300 млн. лв. в бюджета на здравната каса.