Служителите в МВР искат европейски заплати

Новините

29-04-2014, 10:50

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

От нас се очаква да работим на ниво и стандарти на Европа. Доколко го правим, е отделен въпрос, коментира в същото време председателят на Федерацията на служителите на МВР

Полицаите са в готовност за протест, защото парламентът още не е приел новия Закон за МВР. Въпреки недоволството от заложеното увеличение на заплатите от само 2%, Федерацията на служителите в МВР, приветстват поправките.

"В целия нормален свят основна мотивация за добро изпълнение на задълженията е заплатата. Този закон е на път да сложи край на ангарията в МВР – имаше лимит на извънредния труд, който ще ми бъде платен, ако го положа, но не и лимит на извънредния труд, който да ми бъде възложен. Така се случваше да работим извънредно, без да ни плащат, а това е ангария", заяви в ефира на предаването "Тази сутрин" по bTV председателят на Федерацията на служителите в МВР Валентин Попов.

Законопроектът, който беше внесен от Министерския съвет, получи подкрепата на парламентарната група на Коалиция за България и на ДПС. Въпреки че в него е заложена възможността полицаите да работят на втори трудов или граждански договор по определени от ресорния министър правила, както настояват синдикатите, този текст ще отпадне, единодушно отхвърлен и от управляващите, и от опозицията. "Претенцията на синдикатите за втора работа не е основателна. Те се появи след публикуването на закона и възможностите за обсъждане", коментира депутатът от БСП Атанас Мерджанов. Той посочи и мотивите за отпадането на този текст. "Българската практика създава много условия за подозрения, че полицаите могат да се изкушат и да се стигне до конфликт на интереси. Трябва да се постигне висока степен на доверие в обществото към труда на полицаите", коментира той.

По думите на Мерджанов, отпадането на тази възможност е компенсирана с удовлетворяването на редица социални искания - повишена социална защита, 2% увеличение на заплатите и допълнително възнаграждение за нощен труд между 22:00 и 06:00 часа, увеличение на допустимите часове извънреден труд до 280 часа годишно, специални условия за жените в МВР.

Представителят на служителите Валентин Попов изтъкна, че увеличението ще бъде нищожно на фона на изоставането в последните години. "В момента минималното възнаграждение в МВР се определя от една база, която се определя всяка година от Закона за държавния бюджет. Проблемът е, че тя не е мръднала от години, въпреки инфлацията", заяви Попов, според когото разумно би било увеличение на заплатите на служителите в МВР с 10%.

"Парите в България днес на никого не са достатъчни. Ние сме разсъждавали от съпоставяне на полицейския труд с труда в останалите сфери в обществото. Винаги ще догонваме европейските стандарти", заяви Атанас Мерджанов, от своя страна.

Валентин Попов не беше изненадан от позицията на законодателя и изрази успокоение от факта, че единственият аргумент против в "страх от обвързване и конфликт на интереси".

"Нямаше да имаме нужда ако получавахме една нормална заплата. Стартовата заплата на полицаите е под 600 лв. Стартовата заплата в Стара Европа е повече от пет пъти по-висока. От нас се очаква да работим на ниво и стандарти на Европа. Доколко го правим, е отделен въпрос. Ако от нас се очаква да покрием определени стандарти, ние пък искаме в други отношения да се доближим. Освен това, в едни от най-богатите европейски държави, където полицаите имат едни от най-високите заплати, имат право на втора работа", обясни председателят на Федерацията на служителите в МВР.

В новия Закон за МВР се предвижда висшата професионална длъжност в министерството - главният секретар, да е пряко подчинен на министъра на вътрешните работи и да се отчита за дейността си пред него. Според законопроекта главният секретар ще бъде назначаван от Министерския съвет по предложение на вътрешния министър.

"Ако президентът иска да има отношение към една или друга специална служба…”, посочи в предаването на bTV депутатът от БСП и припомни, че държавният глава все още не е издал указ за назначаването на нов директор на Националната служба за охрана след оставката на ген. Тодор Коджейков преди повече от месец.