Боксове, бухалки и кръв по улиците на Донецк

Проруски активисти нападнаха участниците в митинг в подкрепа на Украйна

Кървави сблъсъци избухнаха в Украйна. В центъра на източния град Донецк митинг в подкрепа на украинското правителство беше атакуван от представители на самообявената Донецка народна република, предаде Нова ТВ. За един час районът около Олимпийския стадион се превърна в бойно поле.

Половин час от началото на проукраинския митинг до стадиона милицията беше оградила района и всичко изглеждаше спокойно, съобщиха специалните пратеници на Нова ТВ в Украйна Николай Дойнов и Росен Илиев, които бяха в епицентъра на събитията. Няколко минути по-късно се чуват първите скандирания по булеварда. Идват тълпи – мъже, жени, възрасни хора, които носят бухалки, дървени сопи, клони, боксове. По средата е милицията.

Медицински екипи оказаха първа помощ на част от пострадалите най-малко 14 души. Петна от кръв и неизбухнали коктейли "Молотов" останаха по улиците след конфронтацията в Донецк. Милицията и двата лагера в сблъсъка продължиха да се преследват по централния булевард в града.

На фона на съобщенията за ескалацията на напрежението в източните украински региони, Западът наложи нови санкции срещу Русия. Европейският съюз и Съединените щати замразиха авоарите и пътуванията на още хора и компании от близкото обкръжение на президента Владимир Путин.

От ООН изразиха безпокойство за влошаването на обстановката в Украйна, след като седмицата започна с покушение над висш държавен чиновник - кметът на Харков Генадий Кернес беше прострелян със снайпер от неизвестен извършител и е в тежко състояние. Генералният секретар Бан Ки-мун призова за незабавното освобождаване на задържаните в Славянск членове на мисията на ОССЕ в страната.