Раждането на занаятите: Козарева могила - нова изложба в Археологическия музей

Варна Лайф

28-04-2014, 19:50

Снимка:

РИМ-Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

29 април-30 май: Едно селище от енеолита (V хил. год пр. Хр.) - началото на превръщането на домашните производства в занаяти

Нова изложба в Археологическия музей във Варна представя находки от енеолита (V хил. год пр. Хр.), открити в Козарева могила, която се намира край Каблешково в община Поморие.

Откриването е във вторник, 29 април, в 15:30 ч, в зала "Юг" на музея.

Проучването на Козарева могила започва през 1991 г. от екип на Катедра Археология на Софийския Университет "Св. Климент Охридски”. В изложбата ще бъдат показани резултатите от проучването на селището и принадлежащия му некропол от късния енеолит (втора половина на V хил. пр. Хр.), представящи културата на населението на Югозападното Черноморие от този период. Тогава в днешните български земи за първи път в света започва развитие на металургия, основана на рудодобив, развива се обменната търговия, появяват се първите специализирани производства – занаятите. Заражда се най-ранната в света цивилизация.

В селището е открита голяма грънчарска работилница с пещи за печене на керамика, пълни със съдове. Това дава основание да се предполага ранна форма на специализирано керамично производство, предназначено за търговски обмен. Особено интересни за археолозите, а и за широката публика, са намерените амулети, направени от човешки черепи – форма на почитане на предците. В некропола са открити гробове, съдържащи глинени съдове и сечива от мед и кремък, каменен скиптър и едни от най-големите известни кремъчни пластини – символ на престиж за онова време. Находките от разкопките са представени като илюстрация на различните праисторически производства – керамични съдове и инструменти и материали за производството и украсата им, медни предмети, оръдия и оръжия от кремък, яспис и серпантинит, инструменти от кост, накити от кост миди и мрамор, амулети и идоли.

Изложбата се организира от Софийски университет "Св. Климент Охридски" със съдействието на Музей "Старинен Несебър", Народно читалище "Атанас Манчев - 1920" – гр. Каблешково и Исторически музей – Поморие. Експозицията е насочена не само на специалисти, но и към привличане вниманието на децата и техните учители и родители.Тя ще гостува в РИМ – Варна до 30 май.