10-те най-вероятни причини, които могат да погубят човечеството

Животът

28-04-2014, 17:52

Снимка:

© Студио 17

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Варна след Апокалипсиса

Европа пред катастрофа заради липсата на пчели

От измирането на пчелите, до промяна на магнитното поле - всичко е бомба със закъснител

За последните 500 милиона години, учените са установили 5 масови измирания. Най-известното от тях се е случило преди около 65 милиона години и е довело до измирането на динозаврите. Въпреки огромното количество различни теории, точната причина за тяхното измиране не е установена.

Причините за шестото масово измиране в бъдеще могат да бъдат различни фактори. Руският сайт mirfaktov.ru ни предоставя най-вероятните 10 от тях.

10. От изчерпани природни ресурси до замърсена околна среда - влиянието на човешкия факто на нашата планета е грандиозно. Някои данни твърдят, че всяка година на Земята измират хиляди видове растения и животни.

9. Избухването на гигантският супервулкан в Йелойстоун може да стане във всеки един момент. Това би унищожило цяла Северна Америка и да покрие цялата планета с токсична пепел.

8. Човечеството може да бъде изместено от изкуствен интелект и роботи да заемат мястото на хората във всички познати сфери.

7. Гама лъчите, които биха възникнали в резултат на сблъсъци на звезди, могат да унищожат целия озонов слой на планетата. Тук има и добра новина - за последните 500 милиона години не е имало нито една нова експлозия.

6. Изчезването на пчелите, заради покачването на температурите и използването на пестициди в селското стопанство. Една трета от всичко, което ядем зависи от популацията на пчелите, тъй като насекомите опрашват значителна част от растенията и тяхното изчезване може да доведе до продоволствена криза.

5. Смъртоносен вирус. Човечеството може да бъде напълно безпомощно срещу последствията от смъртоносни епидемии, като например вирусът Ебола.

4. През последните два века емисиите на въглероден диоксид са увеличи киселинността на океаните с 25%. Това може да доведе до масово измиране на подводния живот в тях.

3. Сблъсък с комета. Сблъсък с комета (метеорит) също може да застраши съществуването на човечеството.

2. Учени твърдят, че изгарянето на изкопаемите горива значително допринася за бързото формиране на парников ефект. От своя страна той заплашва Земята в превръщането й във втора Венера с темепература на повърхността от 475 градуса по Целзий.

1. Промяна посоката на магнитното поле, може да доведе до отслабване на земната магнитосфера. Това би довело до катастрофални последици заради космическата радиация.