Изложбата "Воини светци" гостува във Военноморския музей

Варна Лайф

28-04-2014, 10:41

Снимка:

ВММ

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

29 април: Откриване на фото-документална изложба „Учебните ветроходи на България 1879-2014”
30 април: Откриване на изложбата на икони "Воини светци"

Изложбата "Воини светци" ще бъде открита във Военноморския музей на 30 април 2014 г. в 11 часа. Само няколко дни след най-големия християнски празник Великден, в изложбената зала на музея, чрез 28 икони и щампи на воини светци, ще бъде представено героичното като част от православната иконография. Експонатите са подбрани от фондовете на Градския исторически музей в Самоков и Регионалния исторически музей – Варна.

Сред изображенията се открояват тези на Св. Георги, Св. Димитър, Св. Мина в характерните за тях сюжети. Те са от различни епохи, придобити от разнообразни източници от България и територията на Балканския полуостров.

Изложбата е посветена на Деня на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май, като в този ден музеят ще работи с отворени врати.

Отново във Военноморския музей, фото-документална изложба, представяща учебните ветроходи на България от 1879 г. до днес, ще бъде открита на 29 април 2014 г. в 14.00 ч.

Поводът е домакинството на България на Международната ветроходна регата "Блек Сий Тол Шипс 2014", която ще се състои във Варна между 30 април и 3 май тази година.

Изложбата е съвместна инициатива на Военноморския музей и Изпълнителна агенция "Морска администрация", под патронажа на изпълнителния директор к. д. п. Георги Цветков. Разположена е във външната експозиция на музея, пред яхтата "Кор Кароли".

Експозицията представя всички досегашни учебни ветроходи на България от Освобождението до наши дни: "Келасури", "Асен" (І), "Стрела", "Перун", "Звезда", "Асен" (ІІ), "Веслец", "Н. Й. Вапцаров", "Пионер", "Курсант 1", "Калиакра" и "Роял Хелена". Подборът на снимките и документите е дело на Атанас Панайотов – доктор по история и екип от Военноморския музей.

Голяма част от снимките, документите и информацията, включени в изложбата ще бъдат обнародвани за първи път.