Репортерка постави рекорд на мачтата на "Роял Хелена"

Животът

28-04-2014, 10:27

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Призова зрителите да се включат в емоцията на Тол Шипс

Варненката Нивелина Няголова постави рекорд по височина и смелост като записа анонса на репортажа си от мачтата на ветрохода "Роял Хелена". Точно както го правят моряците на баркентината репортерката на Нова телевизия се покачи на близо 10 метра височина при изключително силен вятър и пръски дъжд и оттам призова зрителите да се включат в емоцията на Тол Шипс. Състезанието на учебните ветроходи SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 се провежда за пръв само в Черно море и започва на 30 април от Варна.

Просторен репортаж на Нова телевизия разказа за подготовката на ветрохода "Роял Хелена", който вече е постигнал забележителна победа на Тол Шипс през октомври в Средиземно море. Българският екипаж постигна две втори места в двете гонки и стана трети в генералното класиране. За победата допринесоха опитните професионалисти и практикантите от Морско училище, които усвояват морската професия на баркентината. Още за морските стажове на борда на "Роял Хелена" може да се прочете в интернет на www.topsail.bg.

Ветроходът се впуска в регатата с нов капитан – известният във ветроходните среди Христан Димитров. Той има близо 30 години опит на яхти и е рядко съчетание на морски спец еднакво добър като механик, навигатор и ветроходец. Капитанът е плавал на голям ветроход и има редица участия в регати, организирани от Международната морска тренинг организация STI.

"Роял Хелена" вече е изпреварвал легендарния гигант "Мир" през есента на средиземноморската Тол Шипс регата. Екипажът е амбициран, макар че сега предизвикателството ще е още по-голямо, защото от Варна ще стартират четири руски гиганта – "Мир", "Крузенщерн", "Надежда" и "Седов". В гонките в класа на най-големите А ще се впуснат също "Mercea" от Румъния, "Running on the waves" от Малта, "Ran Havard" от Пакистан и другият участник от България "Калиакра".