Кметове ще съдят държавата заради екопроекти

Парите

28-04-2014, 09:37

Снимка:

в-к "Труд"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Около 250 000 лв. глоба по вече извършено и платено проектиране на водоснабдяване и канализация в 16 населени места в общината трябва да плати Варна

Вълна от дела може да залее правителството. Общини се канят да съдят Министерството на околната среда и водите, ако окончателно им наложи глоби по проекти, финансирани от оперативната програма "Околна среда", информира "Труд".
Преди десетина дни около 50-ина кметове получиха известия за общо 130 млн. лв. санкции заради нарушения при обществените поръчки по проекти за канализация, водопроводи и пречиствателни станции. Голяма част от инфраструктурата се строи в момента. Някои градоначалници като тези на Варна, Бургас, Габрово, Монтана, София, Мездра вече мислят да ги атакуват в съда. Други все още се надяват, че глобите ще бъдат отменени и до дела няма да се стигне.
Съдебните процедури обаче може да отнемат години. Някои кметове се опасяват, че през това време улиците ще останат разкопани, а съоръженията недовършени и безполезни. Европейската комисия пък може да откаже да финансира недовършените до есента на следващата година проекти. Така разходите по тях ще останат за сметка на местните власти и държавата, опасяват се кметовете. В същото време може да се стигне и до санкции от Брюксел, тъй като България не покрива изискванията за пречистване на отпадни води и третиране на боклуци.
Заради дългове към строители някои общини може да осъмнат със запорирани сметки и да не могат да плащат за други дейности като детски градини или болници. Същата съдба може да застигне и фирмите.
Мотивите на кметовете да обжалват санкциите са основно две - глобите ще натоварят много бюджета и се налагат несправедливо. Около 250 000 лв. глоба по вече извършено и платено проектиране на водоснабдяване и канализация в 16 населени места в общината трябва да плати Варна. В писмото, съобщаващо за санкцията, е записано, че тя се налага заради неправилно оценяване при избора на изпълнителя “Декуманус” ООД. Кметът Иван Портних определи корекцията като странна, защото цялата тръжна документация е преминала предварителен контрол както от министерството, така и от Агенцията за обществени поръчки.
"Освен това изборът на изпълнител бе обжалван пред Комисията за защита на конкуренцията, която го потвърди. После Върховният административен съд също постанови, че класирането е справедливо", обясни Портних. Според него подходът е несправедлив и ако глобата не бъде отменена, ще се обърне към съда. Подобна е позицията и на община Бургас. Според кметството има общини, които се справят с европроектите много по-лошо от Бургас, но не са санкционирани.
Глобата на Монтана е близо 2,5 млн. лв. по ВиК проект за 54,5 млн. лв. “Това е 7% от тазгодишния бюджет и е изключително тежко наказание. При това без да ни е напълно ясно защо ни го налагат!”, казва кметът Златко Живков.
Проектът на Монтана трябва да приключи до края на годината. "Тръжната ни процедура и всички документи са минали през АОП, изпълнили сме всички указания", каза градоначалникът. Затова, ако се наложи, глобите ще се оспорват и в съда.
Санкциите за общините са една от мерките, с които Министерството на околната среда и водите се надява да убеди Европейската комисия да размрази плащанията по "Околна среда". Те бяха спрени през ноември 2013 г. заради нарушения по обществените поръчки с европари. Наложи се повторна проверка на всички търгове от 2010 до 2013 г. на обща стойност над 556,4 млн. лв. Резултатът е 180 млн. лв. глоби за общини и държавни ведомства, сред които и самото екоминистерство.
Ако проектът, за който са наложени, вече е приключил, общината или ведомството ще трябва да възстанови сумата на глобата. В случай че строителството продължава, санкциите ще се удържат от бъдещи плащания с европари. Така местните власти ще трябва да намерят заем или собствени средства за довършителните работи - обикновено асфалтиране на разкопаните улици. Според кметовете обаче това на практика е невъзможно. Трудно ще се осигурят и кредити, тъй като за тях няма да има обезпечение.